Доступність посилання

ТОП новини

Югославська армiя не захищає Слободана Мiлошевича


Югославська армiя не захищає Слободана Мiлошевича

Бєлград, 29 березня 2001 – На сторiнках сербської преси пожвавлюється полемiка щодо колишнього президента Слободана Мiлошевича. Однi вважають, що його треба заарештувати й судити в країнi, iншi виступають за його екстрадицiю Мiжнародному трибуналовi в Гаазi, який звинувачує його з воєнних злочинiв.

Пiдроздiл Збройних сил захищає вiллу, в якiй мешкає колишнiй президент Югославiї, але "не захищає Слободана Мiлошевича, коли вiн перебуває в будинку або коли знаходиться в iнших мiсцях". Про це повiдомив Генштаб Збройних сил. У пресi цими днями оприлюднено знiмки подвiр’я вiлли Мiлошевича, на яких поряд з полiцейськими видно вiйськовослужбовцiв із пiдроздiлу спецiального призначення, два бронетранспортери й один танк. Генштаб цим повiдомленням непрямо спростував чутки, що Збройнi сили виступають проти ув’язнення колишнього президента.

Тим часом попередник колишнього президента Югославiї Зоран Лiлич у середу заявив, що вiн готовий свiдчити перед судом проти Слободана Мiлошевича, свого наступника на посадi глави держави. Лiлич минулого року покинув Соцiалiстичну партiю. Тодi ж його звiльнено з посади радника президента й вiн зареєструвався на бiржi працi. За його словами, вiн розiйшовся з Мiлошевичем якраз через надужиття владою численними урядовцями.

Белградська преса пише, що в рамках правлячої коалiцiї виникли суперечки у зв’язку з Мiлошевичем. Точнiше, що прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Джiнджич виступає за термiнове ув’язнення колишнього глави держави, а президент Югославiї Воїслав Коштунiца вимагає не поспiшати. Причиною його зволiкання є, на думку оглядачiв, недалекi вибори в Чорногорiї. Ув’язнення Мiлошевича було б, на їхню думку, важким ударом для просербських сил у цiй республiцi. Згiдно з такими мiркуваннями, колишнiй президент залишиться на волi до чорногорських виборiв, тобто принаймнi ще три тижнi. Представник правлячої коалiцiї у середу заперечив повiдомлення про розбiжності мiж президентом і прем’єр-мiнiстром.

Один із лiдерiв правлячої коалiцiї, який не бажав бути названим, пiдтвердив кореспондентовi Радiо Свобода, що президiя Демократичної опозицiї Сербiї днями обговорювала справу Мiлошевича. На сесiї, за його словами, ухвалено рiшення, щоби полiтичнi органи не втручалися в дiяльнiсть прокуратури й судiв. Iншими словами, анi Коштунiца, анi нiхто з урядовцiв не захищає й не захищатиме Мiлошевича. Його доля в руках слiдчих органiв.

Полiцiя днями допитувала колишнього генерального секретаря Соцiалiстичної партiї Горiцу Гаєвич та Миколу Шаїновича, який формально був заступником союзного прем’єр-мiнiстра, а в дiйсностi – сiрим кардиналом режиму. Газета "Ексклюзив" пише, що проти Мiлошевича вже пiдготовано звинувачувальний акт та що його буде звинувачено в справi надужиття владою, розпалювання расової, релiгiйної й нацiональної ненавистi та злочинiв проти людськостi.

Усi пишуть і дебатують про Мiлошевича, усi впевненi, що його буде заарештовано. Нiхто не каже – коли?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG