Доступність посилання

ТОП новини

Кримська політична війна за Керченський міст


Кримська політична війна за Керченський міст

Симферополь, 29 березня 2001 - В Криму розгорнулася справжня “холодна війна” за ще не збудований Керченський міст. У черговому політичному протистоянні зійшлися кримський прем’єр Сергій Куницин і спікер місцевого парламенту Леонід Грач. Кожен з них хоче керувати процесом зведення гігантського транспортного переходу через Керченську протоку.

Тривале політичне протистояння у кримських верхах цього разу проявляється і в планах побудови транспортного переходу через Керченську протоку, який має з’єднати кримський і кубанський береги. Ідею цю висунув два роки тому спікер комуніст Леонід Грач, який надумав пограти на проросійський настроях значної частини кримчан, і заручитися політичною підтримкою московського капіталу, котрий, як сподівається Леонід Грач, має прийти до Криму в процесі і після реалізації мостобудівного проекту. За попередніми підрахунками фахівців, зведення такого мосту коштує щонайменше півтори мільйони американських доларів. І мер російської столиці Юрій Лужков пообіцяв знайти інвесторів, а за твердженням Леоніда Грача – вже знайшов. Але це не тільки московські гроші. Це ще й політичні дивіденди.

З початку року у цю гру вступив і прем’єр-міністр Криму Сергій Куницин. Адже, за посадою, саме йому потрібно займатися питанням будівництва мосту. Такий інтерес до цієї теми з боку урядовців Леонід Грач сприйняв у багнети. Днями він заявив, що уряд Криму хоче “примазатися” до його ідеї. У пресі, контрольованій спікером з’явилися так звані листи трудящих, які засуджують втручання Сергія Куницина у “мостобудівну справу”.

Тим не менш кримський прем’єр минулого тижня побував у Москві, де обговорив з Юрієм Лужковим перспективи будівництва мосту через Керченську протоку. І прибувши до Симферополя Сергій Куницин заявив, пославшись на Юрія Лужкова, що у випадку, якщо проект мосту чи переходу буде нерентабельним, то москвичі у цьому проекті участі не братимуть. За словами кримського прем’єра, московський мер бачить тут у першу чергу не політику, а економічну вигоду. І саме тому, під час візиту до Криму наприкінці квітня Юрій Лужков має намір відмовитися від урочистостей з нагоди початку будівництва транспортного переходу, як планував любитель телекамер Леонід Грач, а лише провести робочу нараду із Сергієм Кунициним.

Офіційної реакції Леоніда Грача на таку переорієнтацію Юрія Лужкова поки немає, але джерела у місцевому парламенті стверджують, що спікер дуже незадоволений і готується до чергового етапу боротьби за Керченський міст. “Холодна війна” в кримському керівництві триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG