Доступність посилання

ТОП новини

Шановні слухачі, до Вашої уваги інтерв’ю телефоном з президентом України Леонідом Кучмою. Частина Перша


Шановні слухачі, до Вашої уваги інтерв’ю телефоном з президентом України Леонідом Кучмою. Частина Перша

“Леоніде Даниловичу, дуже радий, що Ви знайшли час, щоб з нами поговорити. З Вами говорить Олекса Боярко, один зі співробітників української редакції Радіо Свобода. Маю купу запитань до Вас.”

Леонід Кучма:

“Будь ласка, готовий відверто відповідати…”

Олекса Боярко:

“Почну з більш загального запитання. Ви знаєте, якщо послухати сьогодні українських політиків, то відразу не зрозумієш, що це за країна така – Україна. Крайні праві кажуть, що це бандитський режим, тоталітарний режим, країні ліві кажуть також - це бандитський режим…

Леонід Кучма:

“Якщо зарахувати до крайніх лівих Мороза, то саме особисто Мороз може і казати…”

Олекса Боярко:

“А деякі кажуть, що зараз автократичний режим. Ви часто згадуєте, що прагнете будувати демократичну Україну. На Вашу думку, які ознаки демократичності сьогодні уже є в Україні, і які Ви маєте намір розвивати у майбутньому?”

Л.Кучма:

“Насамперед є Конституція України, яка передбачає саме такий розвиток суспільства і країни в цілому, тому нам всім треба виходити у всіх своїх діях з Конституції. А щодо ознак, то вони , як кажуть, неозброєним оком зрозумілі. Насамперед, уже те, що влада поділена на три гілки, що є законодавча, виконавча, судова влада – це ознаки уже демократичного суспільства. Те, що Конституцією гарантуються права і свободи людини…

Не завжди, правда, вони виконуються, починаючи із життєвого рівня, але все-таки це той орієнтир, на який ми орієнтуємось.

І далі: щоб у нас ( чи десь) не казали, але свобода слова в Україні існує, незалежні засоби масової інформації існують, тільки, можна сказати, не в тому розумінні “незалежні”, що вони взагалі мають можливість висловлювати свою власну думку. Але те, що вони незалежні від держави, уряду, від влади – це однозначно.

Тому наші цінності – європейські цінності, ми прагнемо до них. Ви розумієте, коли ці всі країни йшли до цього сто, двісті років чи більше, а ми хочемо за десять років із однієї системи зробити зовсім іншу… І вимоги ставити до суспільства точно такі, як чи в Німеччині, чи у Франції, - я думаю, недоречно.

Олекса Боярко:

“Ваші опоненти часто говорять про те, що в майбутньому треба обмежити владу президента. У Вас є солідний президентський досвід. Як Ви ставитесь до того, щоб перетворити Україну на парламентську республіку з президентом, який би мав представницькі функції у майбутньому?”

Л.Кучма:

“Абсолютно негативно. На сто і двісті відсотків негативно до цього ставлюся. Це буде просто поразка всієї України. Це загроза взагалі існуванню України як держави. Уявімо, що це парламентська республіка - щоб в Україні було б?

А потім, далеко за прикладами ходити не треба. Під тиском деяких ( і європейських структур) у Молдові – парламентська республіка. Що там сталось – результат, як кажуть, “на ліцо”. Якщо комусь хочеться експеримент в Україні провести… Україна - не Молдова, і наслідки будуть набагато катастрофічнішими не тільки для України, але для Європи, в тому числі.

Тому не треба грати в те, у що не треба грати.

Сьогодні на перехідному етапі потрібна сильна виконавча влада…”

Олекса Боярко:

“А її немає, пане Президенте?

Л.Кучма:

“Сьогодні? Її немає з простої причини: що ви допомогли зруйнувати результати референдуму, щоб вони не були втілені у життя. А референдум передбачав якраз створення дієвої структури державної влади, на зразок європейської, коли після виборів у парламенті утворюється коаліція, яка бере на себе відповідальність, у тому числі - і формування уряду. І взаємна відповідальність існує.

А якщо сьогодні взагалі парламент ні за що не відповідає? Ні за що. Нема структуризації в парламенті, а та більшість, яка під впливом деяких чинників ( у тому числі, референдуму) була створена, сьогодні деякими силами просто зруйнована. Тому скажіть , будь ласка, де можна досягти успіхів, у якій країні, якщо уряд не буде мати політичної підтримки в парламенті?

Тому я хотів би попередити усіх, щоб не штовхали на цей згубний для України шлях. Щось ні в кого не виникає сумнівів про існування сильної влади у Франції… А, може, ви ще на Сполучені Штати простягнете бажання зробити суто парламентську республіку?

Давайте ж подивимось на всю Європу. У кожній країні президент має можливість розпустити парламент, якщо він не дієздатний, в Україні президент такого не має.”

Олекса Боярко:

“Зараз дуже багато говорять про діалог між президентською владою і її опонентами. З якими конкретно силами, чи угрупованнями, чи особистостями Ви не будете вести жодного діалогу?”

Л.Кучма:

“Жодного діалогу я не буду вести з тими силами, які не підтримують цей стратегічний шлях розвитку України, які не хочуть, щоб Україна була незалежною державою…”

Олекса Боярко:

“Є конкретні люди?”

Л. Кучма:

“Ну, для чого.. Давайте не будемо до конкретики спускатися. Якщо необхідно буде, я можу сказати про конкретних людей. З тими силами, які ставлять спочатку вимоги нездійсненні, а потім пропонують, щоб президент з ними сів за стіл переговорів… З тими силами, які не хочуть працювати у правовому полі, в полі Конституції України, а я як Президент, як гарант Конституції, повинен її свято дотримуватись.

З тими силами (не буду вести переговорів -РС), які вимагають сьогодні відставки Президента чи перетворення України у парламентську республіку.

Я стою на захисті Конституції, тому перетворення на зразок “комусь щось хочеться” - з такими силами я не збираюсь сідати…

А так я відкритий до діалогу з усіма силами: і зліва, і справа, і з центру, з ким завгодно, якщо вони поділяють ці цінності , про які я сказав.

Цей діалог розпочався. Я доручив це тим людям, які користуються і в суспільстві повагою… Але ж деяким опозиціонерам це не вигідно. Не вигідно вести діалог, бо вони одразу ставлять вимоги, такі, які виконати неможливо.

Тепер далі. Хто собі надав право (казати -РС), що “ми головні сьогодні опозиціонери”?

Є опозиція - та , з якою я змагався на виборах, комуністична частина, які мали більше 10 мільйонів голосів.

…Так це опозиція чи ні? Якщо вони також поставлять себе в такі рамки, як новозвана опозиція, з такими ж вимогами, - що в Україні буде, скажіть, будь ласка? Опозицією є і Вітренко..

Але ще раз кажу, пройшли вибори, народ зробив вибір, треба далі не вимоги ставити, а працювати треба, працювати в законодавчому полі, перемагати не з булижником, а на парламентських виборах (які через рік), перемагати на президентський виборах, які в 2004 році.

Хай вони там покажуть, що за ними сила в суспільстві, що є підтримка голосами виборців.”

Далі буде...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG