Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю телефоном з президентом України Леонідом Кучмою. Частина Третя


Інтерв’ю телефоном з президентом України Леонідом Кучмою. Частина Третя

О.Боярко:

“Леоніде Даниловичу, чи плануєте поїздку до Америки?

Л.Кучма:

“Ви знаєте , не я планую поїздки до Америки, а Америка планує ці зустрічі. Я не думаю, що Україна знаходиться в перших пріоритетах нової американської адміністрації. Але міністр закордонних справ уже з візитом там був. Десь вже намічений візит міністра оборони до США. Йде абсолютно нормальний діалог.”

О.Боярко:

“Ще один аспект. Леоніде Даниловичу, якщо ви витримуєте… але важливий аспект”

Л.Кучма:

“Я бачу, що ти доконати мене хочеш.. в день народження онука”

О.Боярко:

“Ні ні… ні, не буду…”

Леонід Кучма:

“Я тобі в день народження внучки зателефоную…”

Олекса Боярко:

“Знаєте, цей аспект дуже важливий: Росія і Україна. Ваші опоненти висловлюють страхи, що…”

Л.Кучма:

“А чого Ви не слухаєте моїх прихильників, чому ви слухаєте і берете інтерв’ю тільки в моїх опонентів? Моїх прихильників у тисячі разів більше - хочу підкреслити, - ніж моїх опонентів. Тепер давайте ж подивимось, хто мої опоненти: всі бувші…, ті , кого попросили з уряду: міністри, віце-прем’єри і так далі…”

О.Боярко:

“Леоніде Даниловичу, Ви не уявляєте, Ваші прихильники чомусь не приходять на Радіо Свобода, вони чи-то бояться, чи-то ігнорують… Нехай приходять, і ми будемо з задоволенням їх вислуховувати.”

Л. Кучма:

“Усі вони прийдуть”

О.Боярко:

“З задоволенням будемо вислуховувати..”

Леонід Кучма:

“Я кажу чесно.. Ось, поряд зі мною сидить прес-секретар, я йому скажу, щоб він з вами зв’язався, скажіть, з ким треба поспілкуватись, буде обов’язково діалог налагоджений.”

Олекса Боярко:

“Дуже добре. Дякуємо. Ми ловимо Вас на слові. Будемо згадувати і пану Мартиненку, і Литвину, і Медведчуку, всім, що Ви сказали, щоб вони приходили на Радіо Свобода”.

Л.Кучма:

“Будь ласка.”

О.Боярко:

“Дякую.”

Л. Кучма:

“Я сьогодні ж передам Литвину, а Медведчука можу тільки попросити , бо він з іншої гілки влади…”

О.Боярко:

“Все-таки запитання. Опоненти стверджують, що Україна втрачає свою незалежність. Деякі, навіть, твердять, що Ви персонально штовхаєте Україну в обійми Росії. Скажіть, будь ласка, кілька слів”.

Леонід Кучма:

“Я скажу, що це абсолютна брехня. Брехня, з точки зору втрати незалежності. Я сьогодні переконаний у тому, що Путін не ставить за таку мету - підпорядкувати собі Україну. Вони з Білоруссю справитись не можуть з економічних причин. Друге: а давайте ми з вами порозмірковуємо.

Чому Україна, на яку сьогодні залишилось лише 40% , 39% товарообігу з Росією, повинна від цього відмовитись? А чого вся Європа хоче співпрацювати з Росією?.. Скажіть, будь ласка.

Я Вам відповім. Відповім, бо і Україна, і Європа сидить на російському газі, без якого ми не можемо обійтись. На російській нафті, на російській іншій сировині. Потім, для України – це ринки збуту. Що, нас пускають в Європу? Для нас же Європа закрита. Так що ми повинні кинути Росію, а куди піти? Якщо думати по-серйозному, якщо хтось серйозний політик… Можна таким чином ставити питання?

Національні інтереси якраз і полягають у тому. І на цих позиціях стоять країни Європейського союзу, повірте мені. Україна повинна мати добрі стосунки з Росією, це регіональна безпека, це Європейська безпека, це, взагалі, стабільність на Європейському континенті. Бо всі ми зацікавлені в стабільній Росії, всі, без виключення. І Європа, в тому числі. Тому давайте з цього виходити. Я думаю, що сьогодні повертатися до часів холодної війни ми вже не будемо, хоча кордони Європейського Союзу надвигаються на нас, так сказать, кожен день.

Тому сьогодні необхідне розуміння співпраці.”

О.Боярко:

“Пане Президенте, повертаючись до “касетної справи.” Знайдіть кілька слів наостанок, що називається. Ви можете прокоментувати, наскільки вони автентичні, ці касети?”

Л.Кучма:

“Кажу саму просту річ. Дайте, будь ласка, оригінали касет. Більше у мене питань немає.

Дайте оригінали касет. Тоді не я буду робити заключення, тоді зроблять органи, які мають можливості це зробити. Які робили заключення по першій касеті, де сфальсифіковано було все. Ви знаєте, я не слухав касет і не збираюсь їх слухати. Бо я сказав, що це є провокація, яка розпочалась з самого початку, на цьому стояв і стояти буду.

Ще раз повторюю: те, що було на перших плівках, які Мороз оприлюднив в парламенті, - це груба фальсифікація, абсолютна. На великий жаль, там немає багато цікавого, про що йшлась розмова, припустимо, в кабінеті, про що я пам’ятаю. І розмови з головою Верховної Ради, з головою уряду і так далі. У мене весь час виникають сумніви: а що там на цих касетах? А потім, я ще раз кажу, що майор Мельниченко не здатний записати так, як сьогодні підкидається все.

Якщо є якісь сили могутні, які мали можливість це записати… Будь ласка, давайте знову дивитись оригінали.”

О.Боярко:

“Пане Президенте, хотів би Вам подякувати за нашу зустріч. За те, що Ви погодилися, знайшли час, щоб зустрітися з нами. І я поздоровляю Вашого онука наостанок. Я поздоровляю Вас і Вашу сім’ю. На все добре…”

Л.Кучма:

“Я на заключення хочу додати. Я готовий до діалогу завжди. Якщо з’являється десь проблемне питання, я готовий в любому ефірі, чи рядом з журналістом, чи телефоном дати любе інтерв’ю. І чесно відповісти на ті події, які відбуваються, і мій погляд на ці події. Думаю, що тоді буде набагато більше розуміння між українською владою і радіостанцією “Свобода”, а, значить, далі можна дивитись ще ширше.”

О.Боярко:

“Ми серйозно підтримуємо Вашу думку. І дуже скоро наші люди з київського бюро вийдуть на Вас, так що не відмовляйте їм.”

Л.Кучма:

“Домовилися, не відмовлю. Даю доручення прес-секретарю.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG