Доступність посилання

ТОП новини

Севастополю загрожує екологічна катастрофа


Севастополю загрожує екологічна катастрофа

Севастополь, 9 квітня 2001 - Наприкінці минулого тижня Севастопольська міська санепідемстанція заборонила використовувати воду з відкритих джерел і криниць, зважаючи на надзвичайно високий рівень бактеріального забруднення ґрунтових вод на території міста. Тим часом тут знову прорвав головний каналізаційний колектор. Як вважають місцеві фахівці, Севастополю загрожує екологічна катастрофа.

Як повідомила міська санепідемстанція, результати лабораторного аналізу води, зроблені минулого тижня, показали високий рівень бактеріального забруднення ґрунтових вод. Зокрема, на території власне Севастополя і низки навколишніх сіл кількість бактерій кишкової палички у них перевищує норму від 20 до 200 разів.

Тим часом, минулої п'ятниці пізно ввечері стався черговий прорив головного каналізаційного колектора, в результаті чого інтенсивність скидання стічних вод до моря перевищила 800 кубометрів на годину. За повідомленням міськдержадміністрації, у Севастополі тимчасово обмежено подачу населенню питної води. За станом на ранок понеділка, ремонтно-відновлювальні роботи на колекторі тривали.

Це вже третя подібна велика аварія з початку року. А торік було зафіксовано 17 випадків масштабного прориву каналізації, термін екслуатації якої минув ще наприкінці 80-тих років. У 2000-му році у море потрапило понад 200 тисяч кубометрів стічних вод. Фахівці стверджують, що причиною високого рівня захворюваності інфекційними хворобами у Севастополі, а це місто має найвищі такі показники серед інших регіонів в Україні, якраз і є аварійний стан міського колектора.

Представники екологічної громадськості Криму звертають увагу ще й на присутність у севастопольських бухтах кораблів російського Чорноморського флоту, який є одним із найбільших забруднювачів навколишнього середовища в регіоні. Про цю проблему говорив під час останньої поїздки на Кримський півострів міністр екології України Іван Заєць. До речі, багато хто бачить розв’язання фінансового питання капітальнї реконструкції севастопольського колектора в активному штрафуванні порушників екологічного законодавства України. А найбільшим таким і є Чорноморський флот Росії.

Зрештою, які б місцева влада не пропонувала шляхи подолання екологічної катастрофи, що спідкала Севастополь, ближчим часом усі севастопьські пляжі будуть закриті, а купання в морі – заборонено. І це не найгірше, що чекає на севастопольців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG