Доступність посилання

ТОП новини

Близький схід


Близький схід

Прага, 12 квітня 2001 - Незважаючи на спроби ізраїльських і палестинських керівників припинити сутички на палестинських територіях, у четвер масові демонстрації і перестрілки між палестинцями й ізраїльськими силами безпеки продовжувалися. Тим часом прем’єр-міністр Ізраїлю Шарон категорично відмовився відновляти переговори до припинення конфронтації. Водночас генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав Ізраїль зняти блокаду палестинських територій і відновити фінансування палестинської автономії.

Попри інтенсивні заходи з метою відновити ізраїльсько-палестинські мирні переговори протягом останніх днів напруження на палестинських територіях лише зростало. У середу ввечері палестинці знову обстріляли з мінометів одне з єврейських поселень, а також промислову дільницю Ерец у секторі Газа. Перестрілки тривали також у місті Хеврон і на західному березі Йордану. У відповідь на обстріл єврейських поселень ізраїльські війська і танкові підрозділи уночі на четвер захопили табір палестинських біженців у секторі Газа. Зруйновано будівлі на території табору, з яких палестинці з мінометів обстрілювали єврейські поселення. Згідно з повідомленнями, у запеклій перестрілці загинули два палестинці і близько сорока були поранені. У зв’язку з останніми інцидентами ізраїльський прем’єр-міністр Шарон категорично відкинув останні палестинські пропозиції про відновлення переговорів. Ці пропозиції передбачають припинення блокади палестинських територій, припинення дальшої розбудови на них єврейських поселень, припинення ліквідації палестинських активістів і відновлення фінансування палестинської автономії. Раніше ізраїльські офіційні особи виявили зацікавлення до цих пропозицій, однак, Шарон знову заявив, що до цілковитого припинення конфронтації жодних розмов про відновлення переговорів бути не може.

У рамках зусиль, спрямованих на відновлення взаємних контактів держсекретар США Пауел мав телефонні розмови з ізраїльськими і палестинськими керівниками. Згідно з домовленостями у середу увевері в будинку американського посла в Тель-Авіві відбулася друга протягом кількох останніх днів зустріч між керівниками служб безпеки Ізраїлю і палестинської автономії у справі припинення сутичок і відновлення переговорів.

Як зазначають оглядачі, тиск на обидві сторони близькосхідного конфлікту, зокрема на Ізраїль з метою відновити переговори посилює також керівництво ООН. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав Ізраїль припинити блокаду палестинських земель, розпочату пів року тому у зв’язку з масовими протестами. Аннан закликав також перерахувати палестинській автономії усі бюджетні засоби, затримані у зв’язку із конфронтацією. Ці кроки мали би передувати відновленню переговорів, бо самі заходи безпеки, за словами Аннана, не зможуть зупинити кровопролиття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG