Доступність посилання

ТОП новини

Турецьких браконьєрів депортували із Севастополя


Турецьких браконьєрів депортували із Севастополя

Севастополь, 18 квітня 2001 - Із Севастополя депортовано турецьку рибальську шхуну “Джевахір” з екіпажем на борту. Минулого тижня за незаконних вилов риби в економічній морській зоні України її затримали українські прикордонники. Про завершення спеціальної операції “Калкан”, яку провели у північній частині Чорного моря морські частини прикордонних військ України, розповідаємо.

Українські власті звільнили турецьких рибалок, оскільки на борту затриманої шхуни не було виявлено риби, яку турки встигли викинути за борт. Тим не менш, прикордонники вилучили 4 донних трали із залишками водоростей, риб і мулу. Як повідомили в Держінспекції з охорони і відновлення рибних запасів України у Севастополі, використання таких знарядь лову заборонено – як екологічно небезпечних. За незаконне перебування в українській морській економічній зоні і спробу промислового вилову риби власники судна виплатили штраф у більш як 4 тисячі американських доларів, екіпаж і саму шхуну видворено за межі території України.

Як повідомили у штабі Балаклавського прикордонного морського загону, спеціальну операцію “Калкан” завершено, однак прикордонники продовжують розвідку в українських територіальних водах. 10 квітня кораблі морської охорони під час цієї операції виявили в українській економічній зоні 5 турецьких рибальських суден. Чотири шхуни прикордонники видворили за межі територіальних вод України та її економічної зони, а одну – шхуну “Джевахір” – затримали.

Турецькі рибалки всіляко ухилялися від затримання, вони викинули за борту усю виловлену камбалу калкан та імітували пожежу на судні. Під час операції українські прикордонники вели попереджувальну стрільбу з великокаліберних кулеметів. Втім, попри штормову погоду і загальну драматичність ситуації ніхто не постраждав. І взагалі, вся ця історія закінчилася для сторін майже полюбовно. Нагадаю, що торік під час затримання турецьких браконьєрів затонула одна рибальська шхуна, а один з рибалок – загинув. Ще одну шхуну Севастопольський суд конфіскував на користь української держави. Тепер до суду справа не дійшла, турецькі судновласники погодилися виплатити штраф, а українські прикордонники на більшому не наполягали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG