Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю ізраїльській пресі посла України в Ізраїлі Дмитра Маркова


Інтерв’ю ізраїльській пресі посла України в Ізраїлі Дмитра Маркова

Єрусалим, 4 квітня 2001 ― «Сьогоднішні події на Близькому Сході засмучують, як офіційну українську владу, так і громадськість», - твердить посол України в Ізраїлі Дмитро Марков. І пояснює: «Україна завжди уважно ставилася до Ізраїлю. Не тільки тому що на Землі обітованній проживає чимало колишніх громадян України, але й тому, що сам реґіон Близького Сходу вельми важливий для України, як з точки зору політичної, так і економічної ».

Україна дивиться на цей реґіон, як на сусіда і все, що тут відбувається її хвилює. За останні півроку, що триває інтіфада, МЗС України виступило з кількома заявами, закликаючи обидві сторони до розсудливості.Тривають консультації, між українськими дипломатами та лідерами Ізраїлю і Палестинської автономії.

У березні Україна головувала на засіданні Ради Безпеки ООН, де обговорювалася близькосхідна проблема. Україна ухилилася від голосування, що було високо оцінено ізраїльським керівництвом. Україна упевнена, що проблему ізраїльсько-палестинських віщносин треба вирішувати за столом переговорів, проте, це треба робити без насильства.

Спосіб вирішення конфлікту, що його пропонує ООН, уведення місії міжнародних спостерігачів є можливим, але тільки при умові, що на це погодиться Ізраїль.

Одним із конкретних проявів внеску України в стабілізацію ситуації у цьому реґіоні є її участь у контингенті миротворчих сил ООН у Лівані. Це найбільший закордонний контингент України. Він займається розмінуванням. Серед його солдатів більшість - сапери.

В Ізраїлі проживає 400 тисяч колишніх громадян України і еміграція триває. Для цього є дві причини, вважає Дмитро Марков – економічна та родинні зв’язки. До цього треба додати наслідки Чорнобильської катастрофи, що все ще турбують багатьох. «Посольство України в Ізраїлі, - завершує своє інтерв’ю ДмитроМарков, - усіма силами намагається допомогти репатріантам з України зберегти свої корені, не втратити українську культуру. В Ізраїлі постійно гастролюють творчі колективи з України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG