Доступність посилання

ТОП новини

Куди дрейфує Україна


Куди дрейфує Україна

Прага, 24 травня 2001 — Вибір нового Прем’єр-міністра, що його зробив Президент України Леонід Кучма, навряд чи посилить упевненість Заходу в спрямуванні нестабільного українського уряду, пише британський діловий щоденник Файнаншл Таймз у редакційному коментарі за назвою «Україна дрейфує».

Анатолій Кінах — занадто вже президентова людина, і він не постане проти Кучминих недемократичних дій. Його ж нинішня посада голови Союзу промисловців і підприємців означає, що він не зможе стати ворогом олігархам, які дедалі тісніше затягують у свої лабети українську економіку, пише газета.

Одним із наслідків призначення чи то Кінаха, чи когось подібного до нього може стати менш шанобливе ставлення України до Міжнародного валютного фонду та його програми позик, уважає Файнаншл Таймз — хоча й скинений минулого місяця популярний і прозахідний прем’єр Віктор Ющенко й прагнув прискорити реформи, МВФ зупинив усі виплати, доки реформи дійсно не наберуть темп і не настане хоч видимість політичної стабільності.

Заморожування допомоги зашкодить українському урядові — але завдяки значному економічному зростанню минулого року Україна тепер менш залежна від міжнародної допомоги. Та ця єдина підстава для оптимізму водночас дасть олігархам можливість стверджувати, що Україні потрібні не ринкові реформи й не добре урядування, а нарощування експорту промислових виробів, пише британський діловий щоденник.

Файнаншл Таймз знову нагадує, що і Сполучені Штати Америки, і Європейський Союз дуже зацікавлені забезпечити існування України як демократичної й заможної держави і визнають її стратегічне значення — бо нестабільна Україна, зубожіла через капіталізм «по блату», стане дійсною загрозою безпеці в Європі.

Але тривала непевність, що оточує програму економічних реформ в Україні, й авторитарна позиція її Президента створюють для Заходу дилему: він мусить допомогти країні, не зміцнивши при цьому режим Кучми та його прихильників.

На думку газети, макроекономічну допомогу Україні від Заходу має бути узалежнено від поступу структурних реформ; більшу допомогу варто надавати на посилення незалежних засобів інформації й на зміцнення ядерної безпеки.

А врешті, пише Файнаншл Таймз, самі українці мають вирішити, на який шлях вони хочуть звернути.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG