Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: “Комуністи й олігархи хочуть повернути назад годинник демократичних досягнеть моєї країни”


Віктор Ющенко: “Комуністи й олігархи хочуть повернути назад годинник демократичних досягнеть моєї країни”

Прага, 31 травня 2001 ― Колишній прем’єр-міністр України Віктор Ющенко відчайдушно захищає здобутки свого Кабінету на шпальтах найбільшого канадського щоденника “Ґлоуб енд Мейл”. Він закликає Канаду підтримати досягнення його уряду, допомогти Україні не скотитися назад і всіляко сприяти демократичним процесам в Україні. Тиждень тому лідер опозиційної соціалістичної партії Олександр Мороз у своєму інтерв’ю цій же газеті звернувся до канадців з проханням вплинути на український уряд і змусити його проводити фундаментальні економічні і демократичні реформи.

“Комуністи й олігархи хочуть повернути назад годинник демократичних досягнеть моєї країни” – так починається стаття Віктора Ющенка в провідній канадські газеті. Він бачить своє головне політичне завдання на сьогодні – сформувати обширний реформаторський блок перед парламентськими виборами 2002 року. Цією заявою відставний прем’єр Віктор Ющенко фактично вперше лаконічно висловив свої наміри на майбутнє. У статті в щоденнику “Ґлоуб енд Мейл” він називає справжні причини висловлення парламентом недовіри його урядові. Ющенко вважає, що таким чином депутати протестували проти тих членів Кабінету, котрі не віддавали переваги окремим фінансово-політичним угрупованням. Це був протест проти чесних, прозорих і однакових для всіх правил гри, особливо на ринку приватизації.

Таким чином, колишній український прем’єр робить висновок, що його уряд злетів не через нездатність вирішувати економічні проблеми, не тому, що не мав підтримки народу, і не тому, що не йшов на компроміс. За словами Віктора Ющенка, як комуністам, так і олігархам сьогодні не вигідно, аби рівень життя українців зростав за рахунок підпільних прибутків, так необхідних їм зараз для забезпечення перемоги на парламентських виборах. Щодо комуністів – веде далі Ющенко – то вони не можуть пробачити йому успіхів у соціальній політиці, які фактично позбавили комуністів виборчої платформи. Ось чому нинішню ситуацію було б помилкою назвати урядовою кризою, це радше системна криза владної структури – переконаний екс-прем’єр.

Віктор Ющенко покладає великі сподівання на наступні парламентські вибори і бачить себе творцем обширного реформаторського блоку, своєрідного демократичного альянсу. Він сподівається на свідомість пересічних українців, котрі відчули, що можуть впливати на політичні процеси, що їхня політична активність здатна вирішувати проблеми і виховувати своїх лідерів. А допомогти українцям у цьому він закликає Канаду. Не дарма стаття Віктора Ющенка у канадаській газеті “Ґлоуб енд Мейл” вміщена під заголовком “Україна потребує вашої допомоги”.

Прикметно, що тиждень тому ця ж газета вмістила інтерв’ю з лідером соціалістів Олександром Морозом, який також звернувся до Оттави за підтрикою демократичних реформ в Україні і висловився за фундаментальні зміни системи влади в Україні. “Ґлоуб енд Мейл” називає Мороза найменш корумпованим українським політиком помірковано-лівого спрямування і головною фігурою скандалу Кучмаґейт. Парадоксально, що його думки перегукуються із поглядами Віктора Ющенка, який також говорить про кризу влади, членом якої і сам був до останнього часу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG