Доступність посилання

ТОП новини

Доля екс-президента Югославiї Слободана Мiлошевича стала темою сербсько-чорногорських, але й чорногорсько-чорногорських суперечок


Доля екс-президента Югославiї Слободана Мiлошевича стала темою сербсько-чорногорських, але й чорногорсько-чорногорських суперечок

Бєлград, 6 червня 2001 – На першiй сесiї новообраного складу парламенту Чорногорiї, яка розпочалася у вiвторок, народнi депутати не обрали свого спiкера та iнших функцiонерiв. Сесiя звелася до сварок, якi продовжилися й у середу. Їхньою темою був екс-президент Югославiї Слободан Мiлошевич. Члени Демократичної партiї соцiалiстiв, яка на травневих виборах здобула 36 з-помiж 77 мiсць у парламентi, звинувачують просербську Соцiалiстичну народну партiю в тому, що вона захищає колишнього воєнного злочинця. Нагадаємо, що соцiалiсти, якi мають 33 депутатiв, беруть участь в союзному урядi Югославiї. Союзним прем’єр мiнiстром є Зоран Жiжич, один з керiвникiв цiєї партiї. Чорногорськi соцiалiсти вiдмовилися взяти участь в ухваленнi закону про спiвробiтництво з Мiжнародним трибуналом у Гаазi. Вони таким чином стали, як кажуть їхнi опоненти у Подгорицi i Бєлградi, бiльшими сербами вiд самих сербiв. Бо, бiльшiсть сербiв, згiдно з опитуваннями громадської думки, виступає за спiвробiтництво з Трибуналом та за видачу Мiлошевича.

Щотижнева газета Телеграф у середу повiдомила, що в мiстечку Батайнiца неподалiк Бєлграда виявлено масову могилу в якiй похоронено вiд 800 до 900 косовських албанцiв. Могила знаходиться бiля однiєї з баз спецполiцiї, пише газета.

Начальник Генштабу Збройних сил Небойша Павкович з цього приводу заявив, що армiя не була причетна до злочинiв у Косовi. Проте, начальник Служби безпеки Сретен Лукич, який два роки тому очолював полiцейськi сили у Косовi, стверджує, що полiцiя була пiдпорядкована Збройним силам, а усi разом – Слободану Мiлошевичу. Згiдно з заявами полiцейських керiвникiв, саме Мiлошевич дав накааз знищити слiди злочинiв над албанцями. Пiсля вiдкриття вантажiвки у Дунаї, в якiй виявлено 86 мертвих тiл, повiдомлення про понад 800 албанцiв, яких пiсля тортур похоронено неподалiк столицi, додатково шокувало сербську громадскiсть.

Тому серби обуренi поведiнкою чорногорських соцiалiстiв, яку одна з партiй сербської правлячої коалiцiї називає ганебною. Представник Соцiалдемократичної унiї у вiвторок нагадав, що сербськi платники податкiв лише на зарплату союзного прем’єр-мiнiстра видiляють п’ять тисяч доларiв, а прем’єр, замiсть щоби дiяти в iнтересi Югославiї, захищає Слободана Мiлошевича. Iншi сербськi полiтики також ставлять запитання: як довго ше кiлька мiльйонiв мешканцiв буде шантажувати партiя колишнiх прихильникiв Мiлошевича. Та ще одне: чому згадана чорногорська партiя бiльше вiд усiх сербiв настоює на збереженнi Югославiї? Чи сербам не потрiбна Югославiя, а чи їм потрiбна така Югославiя, яка залежить вiд горстки колишнiх комунiстiв? Окремi сербськi полiтики вимагають, щоби Бєлград уже на цьому тижнi дав чiтку вiдповiдь на цi запитання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG