Доступність посилання

ТОП новини

Антиреклама українського цементу в Угорщині скінчилась, останні лабораторні проби засвідчили його високу якість


Антиреклама українського цементу в Угорщині скінчилась, останні лабораторні проби засвідчили його високу якість

Антирекламна кампанія стосовно українського цементу, що тривала в Угорщині з березня, затихла після обнародування результатів відомчої перевірки. Лабораторні проби засвідчили високу якість українського виробу, причому навіть вищу від місцевих марок.

Чого-чого, а упередженості в цій історії аж ніяк не бракувало, вважають потерпілі сторони. Насамперед, йдеться про дебреценське товариство з обмеженою відповідальністю «Тередо» і його партнера «Генекс БТ», а також постачальників цементу зі східної України. Адже саме вони зазнали найбільших збитків від антирекламної кампанії. Річ у тому, що Угорщина традиційно імпортує великі партії цементу з сусідніх країн, у тому числі з України та Росії. Велика потреба в ньому відчутна навесні і влітку, коли починається сезон будівництва.

Але два місяці тому депутат угорського парламенту від області Гевеш на північному сході країни Ласло Горват на одному з сесійних засідань Національних зборів Угорщини заявив, що українські виробники, мовляв, постачають фальшивий цемент. Ласло Горват посилався на дані перевірки митно-фінансової інспекції країни. Її працівники буцімто виявили на сході Угорщини партію цементу з Краматорська, яка не відповідала технічним нормам.

Промова депутата, за публікацією газети «Непсабадшаґ», призвела до того, що в Угорщині з березня різко впав попит на імпортний цемент, незважаючи на те, що наближається гаряче будівельне літо. За словами Ласло Горвата, іноваційне підприємство «Емі», що перевіряє якість будівельних матеріалів, тричі спростовувало інформацію про видачу дозволу на використання українського цементу. Таким чином, зробив висновок депутат, цей продукт міг потрапити в обіг тільки з фальшивими показниками. Він назвав цемент з-за кордону бомбою сповільненої дії, яка могла б призвести до сумних наслідків на будівництві.

Вибух таки стався. Щоправда, не на виробничих майданчиках, а в кабінетах численних угорських служб. Насамперед українські представники зажадали проведення комплексної перевірки, позаяк емоційний виступ Горвата погано позначився на поставках імпортного цементу. Обурилися і дрібні угорські підприємці на сході Угорщини. Дискусії точилися майже два місяці. Втім, факт залишається фактом. Згадана партія українського цементу, перевірена працівниками митно-фінансової інспекції, відповідала всім технологічним вимогам. А щодо критеріїв затвердіння, то він навіть перевершив припустимі угорські межі, вказано у висновку відомчого акту перевірки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG