Доступність посилання

ТОП новини

Конституційні суперечності кримського парламенту


Конституційні суперечності кримського парламенту

Симферополь, 27 червня 2001 - У вівторок видання Верховної Ради Криму “Кримскіє ізвєстія” надрукувало три парламентські постанови про приведення у відповідність з Конституцією України положень раніше опротестованих Конституційним судом рішень парланенту автономії. Чи ж врегульовано конституційні суперечності в Криму?

Червнева сесія Верховної Ради Криму, яка відбулася в Симферополі минулого тижня, ознаменувалася черговою спробою лівих депутатів відправити у відставку уряд Сергія Куницина. І за всіма політичними пристрастями та жорсткою боротьбою за контроль над кримським урядом якось непомітно для преси і громадськості пройшло голосування за внесення змін і поправок до трьох давніх постанов, оголошених Конституційним Судом у лютому такими, що суперечать Конституції України.

У вівторок видання Верховної Ради Криму “Кримскіє ізвєстія” надрукувало три парламентські постанови про приведення у відповідність з Конституцією України Регламенту ВР автономії і положень про Рахункову Палату АРК та про порядок керування майном в автономній республіці. Леонід Грач з цього приводу заявив, що кримський парламент виконав усі вимоги Конституційного Суду і привів у відповідність з Конституцією України усі положення низки нормативно-правових актів Верховної Ради Криму, оскаржені президентом України Леонідом Кучмою.

Однак, політичні опоненти кримського спікера, які підтримують прем’єр-міністра автономії Сергія Куницина, переконані, що згадані документи і далі суперечать чинному законодавству України. За словами віце-прем’єра місцевого уряду, координатора парламентської опозиції Василя Кисельова, зміни, підготовлені контрольованою Грачем президією Верховної Ради АРК і внесені депутатами, насправді мають косметичний характер. Більше того, опозиціонери вважають, що рішення про внесення змін ухвалено незаконно, з грубими порушеннями норм Регламенту і чинного законодавства. У зв’язку з цим, за словами Василя Кисельова, проурядові фракції наполягатимуть на їхньому перегляді і внесенні справді необхідних поправок, які б відповідали Конституції України.

Втім, як визнає більшість місцевих спостерігачів, ліві зараз утримують ініціативу і мають певну перевагу над центристами Куницина. І лише підтримка з боку президента Кучми може допомогти їм реалізувати їхні плани. Поки президент роздумує, а комуністи і далі тиснуть на нього, домагаючись згоди на відставку Сергія Куницина з посади прем’єр-міністра Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG