Доступність посилання

ТОП новини

Мілошевич в Гаазі. До ситуації в Македонії. Роль Єгипту у близькосхідному мирному процесі


Мілошевич в Гаазі. До ситуації в Македонії. Роль Єгипту у близькосхідному мирному процесі

Прага, 3 липня 2001 – Західні коментатори і далі зосереджують увагу на справі Мілошевича, зокрема на його першій появі у вівторок перед міжнародним трибуналом в Гаазі. Західні газети відгукуються також на зростаюче напруження в Македонії, яке, на думку оглядачів, із дня на день може перерости у громадянську війну. Оглядачі порушують також проблеми близкосхідного мирного процесу.

Коментуючи підготовку міжнародного трибуналу до процесу над Мілошевичем за його воєнні злочини у Боснії, Хорватії і краї Косово, газета «Нью-Йорк таймс» пише про необхідність зібрання достатньої кількості доказів про брутальні злочини Мілошевича, зокрема про те, що він особисто давав накази здійснювати ці злочини. За словами газети, хоча прокурори посідають чимало документів у цій справі, Югославія, країни НАТО, зокрема Сполучені Штати повинні максимально удоступнити всі наявні докази, які допоможуть судові ухвалити справедливу кару за вчинки колишнього югославського диктатора.

Оглядачка британської газети «Файненшл таймс» Джуді Демпсей аналізує тим часом ситуацію в Македонії, де, унаслідок браку компромісу між славянським населенням та етнічними албанцями, назріває громадянська війна. На відміну від інших політичних діячів, на думку автора, президент Македонії Трайковський вірить у мирне співіснування обох етнічних громад і виступає за побудову багатоетнічної демократичної держави. Проте він не має політичного досвіду, щоб переконати обидві сторони піти на компроміс. Тим часом, як вважає автор, прем’єр-міністр Ґеорґієвський і міністр внутрішніх справ Босковський закулісно докладають зусиль, що зірвати конституційні та урядові реформи, запропоновані Трайковським, які розширили б права етнічних албанців і таким чином поклали би край конфліктові. Приміром, Ґеорґієвський, якого оглядачка називає відвертим націоналістом, не виявляє симпатій до албанців і зайнятий переважно підготовкою до наступних виборів. Тим часом відкладення реформ, як закінчує Джуді Демпсей у газеті «Файненшл таймс», лише посилює радикальні настрої серед етнічних албанців і впливи Албанської армії визволення, а також посилює ризик поширення громадянського конфлікту.

Зхідні оглядачі широко відгукуються на неспокійну ситуацію на Близькому сході. У рамках цих відгуків варто коротко навести коментар республіканського сенатора від штату Кентукі МакКоннела у газеті «Вашінгтон пост», який передруковує також «Інтернешанел геральд трібюн». Сенатор вважає, що позиція Єгипту у близькосхідному мирному процесі останнім часом стала явно упередженою. Він підкреслює, що його вражає величезна американська економічна і військова допомога Єгиптові, яка сягнула 50-ти мільярдів доларів від часу підписання Кемп-Дейвідської мирної угоди 79-го року. Реакцію Єгипту на продовження терору з боку палестинських естремістських угруповань МакКоннел вважає явно невідповідною. За його словами, нині назрів час, щоб Сполучені Штати дали зрозуміти Єгиптові, що їхня фінансова допомога не є безконечною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG