Доступність посилання

ТОП новини

Завершився робочий візит в Україну радника президента США з питань національної безпеки


Завершився робочий візит в Україну радника президента США з питань національної безпеки

Київ, 25 липня 2001 - 25 липня завершився робочий візит в Україну радника президента США з питань національної безпеки. Кондоліза Райс мала зустрічі з президентом та прем’єр-міністром України, а потім годинну розмову з представниками українських неурядових організацій.

Стрімкий візит Кондолізи Райс в Україну – по дорозі з Косова до Москви – можна назвати “візитом нагадування”. Бо в Києві радник президента США з національної безпеки говорила про речі, які, власне, добре відомі чільним посадовцям в Україні. Це дотримання демократичних норм та стандартів. Також Кондоліза Райс повторила тези, раніше виголошені президентом США Бушем, що Америка зацікавлена в реальному просуванні України в Європу, і що ніхто не хоче, щоб у Європі виникли нові розподільчі лінії.

Кондоліза Райс наголосила, що нині політика США щодо України розвивається, і цей процес залежить від того, якою буде політика самої України. “Ми дуже позитивно реагуємо на кроки українського уряду в напрямку економічних реформ. Проте важливо, щоб в Україні усвідомлювали нерозривний зв’язок між економічним та політичним розвитком, верховенством права і необхідність обходитися з людьми з повагою”, - підкреслила вона.

Пані Райс продовжила:

“Я сказала керівництву України, що весь світ буде спостерігати за виборами в Україні у 2002 році не тільки в день виборів, але упродовж усієї виборчої кампанії. Нас турбує те, щоб був забезпечений рівний доступ усіх кандидатів до засобів масової інформації, щоб всі вони могли донести своє слово. Уряду немає чого боятися, якщо він добре працює з людьми, та забезпечує економічне процвітання”.

Вона також додала, що під час зустрічей чільних американських посадовців з українськими завжди говориться про політичну та судову реформу в Україні, про вільну пресу, про прозорість в розслідуванні справ, які отримали світовий резонанс.

“Можете бути певні того, що ми будемо продовжувати посилати ці сигнали. Ми сподіваємося, що наші стосунки з президентом, прем’єр-міністром та народом України будуть позитивними завжди. Але вони можуть бути такими лише за умови просування вперед у цих питаннях. Чи йдеться про справу Гонгадзе, чи про вільні вибори. Від цього залежить рівень міжнародної підтримку на зміцнення демократії в Україні.

Кондоліза Райс також заявила, що вона отримала запевнення щодо розуміння цих проблем з боку української влади. Але зазвичай у таких випадках кожна зі сторін чує те, що вона хоче почути. Як буде діяти США щодо України, якщо Київ не дотримається свого слова? “І у Києві, наприклад, і дали будуть говорити, що розслідування справ журналістів дійсно є прозорим?” – було одне з запитань.

На це радник президента США сказала, що за час свої роботи вона навчилася не відповідати на гіпотетичні речі. Але “що стосується справ, пов’язаних з журналістами, ми знаємо, що розслідування є прозорим, коли ми бачимо, що воно справді є прозорим. Ми віримо в те, що уряд України має серйозні мотиви, щоб чинити саме так. Весь світ стежить за цим”, - наголосила Райс.

На переговорах Кондолізи Райс у Києві також обговорювалася ситуація навколо Договору з протиракетної оборони, де участь України стає все більш символічною. Також ішлося і про нафтопроводом Одеса-Броди.

Відзначалося, що ідея нафтопроводу є цікавою. Проте її майбутнє значною мірою залежить від підходу Києва до залучення міжнародних інвесторів до цього проекту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG