Доступність посилання

ТОП новини

Європейська комісія схвалила план допомоги прикордонним регіонам


Європейська комісія схвалила план допомоги прикордонним регіонам

Прага, 26 липня 2001 – Вчора у Брюселі відбулася остання перед літніми канікулами прес-конференеція Європейської комісії. Фактично це означало підсумки дворічного головування у ній колишнього італійського прем’єра Романо Проді. Особлива увага журналістів була звернута до комісара ЄС Майкла Барнієра, котрий інформував про деякі фінансові деталі плану допомоги прикордонним регіонам з метою підвищити їх конкурентноздатність напередодні розширення Європейського Союзу.

Зі слів Майкла Барнієра, котрий відповідає у Європейській комісії за регіональну політику, стало відомо, що Брюсель планує виділити на допомогу прикордонним областям членів ЄС і країн-кандидатів приблизно 245 мільйонів євро. План стосується 23 регіонів Австрії, Німеччини, Фінляндії, Італії і Греції , котрі межують з Словаччиною, Чеською республікою, Польщею, Словенією, Болгарією та Естонією. Виділені кошти використовуватимуться на розвиток місцевої інфраструктури, на підтримку малих і середніх підприємств, які мають страх перед конкуренцією з сусідніх країн, також на підтримку молоді і розвиток спвіпраці між регіонами з обох боків кордону.

Зокрема, комісар ЄС з проблем розширення спільноти Ґюнтер Вергойґен додав, що цей план має на меті сприяти у подоланні «психологічного бар’єру», спричиненного страхом громадян перед збільшенням числа нових держав ЄС, а також збільшити політичну підтримку процесу розширення.

Майкл Барнієр також повідомив, що із згаданої суми 50 мільйонів євро отримають регіони країн-кандидатів. Малі й середні власники з обох боків кордону можуть розраховувати на 15 мільйонів євро, а на підтримку програми для молоді прикордонних регіонів буде потрачено близько 10 мільйонів євро. Комісар Вергойґен підкреслив, що більша частина грошей звичайно піде у ті реґіоні де більше проблем з інфрастуктурою, і тут є різниця між, наприклад, Баварією і Східною Німеччиною. Особливо важливі для цієї програми ЄС регіони на кордонах Греції і Болгарії, Фінляндії і Естонії та інші.

На вчорашній прес-конференції у Брюселі члени Єврокомісії відзначили, що 115 мільйонів євро до цього плану буде виділено з існуючих резервів ЄС, а 130 мільйонів буде вишукуватися шляхом вираховуванни коштів з інших програм спільноти, зокрема буде підвищено надходження з європейських транспортних проектів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG