Доступність посилання

ТОП новини

Бруно Шульц: історія життя


Бруно Шульц: історія життя

Київ, 30 липня 2001 - Художник та письменник, єврей Бруно Шульц писав польською мовою і мешкав в українському місті Дрогобичі.

Син торговця тканинами Бруно Шульц народився 12 липня 1892 року у Дрогобичі. Закінчивши 1910 року гімназію з відзнакою, він навчався на будівельному факультеті Львівської Політехніки та архітектурному факультеті Віденського університету. Від 24-го року Шульц упродовж сімнадцяти років викладав у Дрогобицькій гімназії малювання, ручну працю та математику.

Як художник він брав участь у колективних мистецьких виставках у Львові, Вільнюсі та Кракові. 28-го року персональна виставка Шульца у Трускавці була заборонена, оскільки його ілюстрації до романів Леопольда фон Захер-Мазоха були визнані порнографічними.

У грудні 33-го року Шульц опублікував у Варшаві своє перше оповідання «Птахи» і майже одразу видав першу книгу «Цинамонові крамниці». Член Спілки польських письменників, він 38-го року був нагороджений Золотою Лавровою Гілкою Польської Академії Літератури. Шульц писав і німецькою мовою, перекладав з неї на польську, а також ілюстрував книги та нотні видання. Його ґротескні за формою твори, подібні до сновидінь, були наповнені намаганням (цитата) «людині показати людину, розкладаючи її багатство на тисячу калейдоскопічних можливостей»

Після окупації Радянським Союзом Західної України Шульц був примушений комуністами малювати плакати до свят. У вересні 40-го року він був заарештований за використання в наочній аґітації синього та жовтого кольорів і звинувачений в українському буржуазному н аціоналізмі.

Під час німецької окупації Дрогобича Шульц був змушений працювати над упорядкуванням награбованих нацистами творів юдейської культури. Керівник дрогобицького гестапо наказав Шульцеві розписати дитячу кімнату у власному будинку, а також гестапівське казино та залу для верхової їзди.

Варшавські письменники підготували втечу Шульца з Дрогобича і виготували для нього підробні документи. 19 листопада 42-го року Бруно Шульц вийшов з укриття за хлібом на дорогу і потрапив у облаву. Він був застрелений есесівцем за сто метрів від батьківського будинку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG