Доступність посилання

ТОП новини

До подій довкола Зинджирли-Медресе


До подій довкола Зинджирли-Медресе

Симферополь, 31 липня 2001 - В Криму триває конфлікт довкола старовинного кримськотатарського учбового закладу Зинджирли-Медресе і довколишніх будівель. На них претендує Кримська єпархія УПЦ Московської Патріархії. Майновий конфлікт загрожує перерости у міжконфесійний і міжетнічний.

Конфліктна ситуація довкола комплексу приміщень біля Зинджирли-Медресе, що знаходиться неподалік Бахчисараю, виникла після того, як на початку липня віце-прем’єр кримського уряду Василь Кисельов, який тоді виконував обов’язки прем’єр-міністра, підписав урядове рішення про передачу Свято-Успенському монастирю території колишнього психо-неврологічного диспансеру, що прилягає до Зинджирли-Медресе – з усіма господарськими приміщеннями.

Представники монастиря стверджують, що це – давні монастирські землі, хоча будівлі й сучасні. Кримськотатарська громадськість заперечує – земля довкола найстарішого учбового закладу у Криму, якому торік виповнилося рівно п’ять століть, завжди належала мусульманській громаді. Більше того, про передачу цього комплексу будівель для створення на базі Зинджирли-Медресе кримськотатарського ліцею обіцяв Президент України Леонід Кучма. Схоже, що до президентського слова в Криму не дослухаються, бо тепер кримський уряд лише призупинив своє попереднє рішення і створив спеціальну комісію для пошуку компромісу.

Поки урядовці шукають компроміс, майновий конфлікт потрохи переростає у міжконфесійний і міжетнічний. На шпальтах кримської проросійської преси розпочалася справжня істерика – мусульмани зазіхнули на Російську Церкву і духовні джерела росіян! “Русская общіна Крима” минулого тижня закликала російське населення захистити “святиню від іновірців”. Водночас, місцевий меджліс провів масовий мітинг кримських татар під стінами Медресе, який переріс у зіткнення із правоохоронцями. Постраждалих з обох сторін не було, але цей інцидент спричинив низку різких публікацій у кримській пресі.

Із досить різкою заявою з цього приводу виступив і лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв, який висловив думку про можливість організації загальнокримських масових акцій кримських татар. Уряд тим часом відмовчується. Кримський прем’єр-міністр Валерій Горбатов тільки формує новий склад Ради міністрів автономії, однак, уже призначений виконувачем обов’язки віце-прем’єра з гуманітарних питань професор Володимир Казарін, відомий своїми проросійськими поглядами, поки не поспішає з пропозиціями щодо розв’язання конфлікту, який наростає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG