Доступність посилання

ТОП новини

Сербську громадскiсть цими днями схвилювало повiдомлення з Брюсселя, згiдно з яким Бєлград має намiр дати в оренду Збройним силам США кiлька баз на територiї Сербiї


Сербську громадскiсть цими днями схвилювало повiдомлення з Брюсселя, згiдно з яким Бєлград має намiр дати в оренду Збройним силам США кiлька баз на територiї Сербiї

Бєлград, 1 серпня 2001 - Повiдомлення спростували i сербська й американська сторона. Все ж, преса пише, що Бєлград i Вашингтон продовжують вiйськовi контакти.

Американська сторона запропонувала Сербiї укласти угоду про орендування повiтряної та радарної баз на пiвднi Сербiї й бази “Бондстiл” у Косовi. Пропозицiю вперше озвучено пiд час недавнього вiзиту до Брюсселя бєлградської делегацiї, в якiй були мiнiстр закордонних справ Горан Свiланович, заступник республiканського прем’єр-мiнiстра Небойша Чович та двоє генералiв. Пiсля розмов у штабквартирi НАТО, делегацiя побувала й на базi Рамштайн у Нiмеччинi. Бєлградське незалежне агентство Бета, яке уникає сенсацiйностi, повiдомило, що США зацiкавленi розташувати свої пiдроздiли у Сербiї як для пiдтримки миротворчих сил у Косовi, так i з-за стратегiчних мiркувань. Основною з них є, навiв кореспондент Бета з Брюсселя, запланованe спорудження балканського нафтопроводу для каспiйської нафти з Чорного до Адрiатичного моря. Для розташування американських баз Сербiю обрано тому, що Грецiя далеко вiд Косова i траси майбутнього нафтопроводу, а Македонiя надто нестабiльна.

Згаданi бєлградськi урядовцi пiсля повернення з Брюсселя зустрiлися з послом США у Бєлградi Уiлямом Монтгомерi та речником європейського командування американських Збройних сил, капiтаном Браяном Кулiном. Обидвi сторони пiсля розмов спростували повiдомлення про укладення будь-яких вiйськових угод. Мiнiстр Свiланович заявив, що мова йшла лише про статус миротворчих сил у Косовi та про певнi аспекти спiвробiтництва армiй двох країн. Учасники розмов з усiма подробицями поiнформували главу держави та Генштаб, сказав Свiланович. За його словами, обговорювано обмiн вiйськовими аташе та можливостi участi студентiв в курсах i шкiльних програмах. Хоча мiнiстр це не сказав, слiд зрозумiти, що не будуть американськi офiцери навчатися в югославських вiйськових училищах. Можливий лише протилежний варiант. Мiж рядками заяв i спростувань можна прочитати, що югославськi й американськi генерали все-таки вели окремi розмови без участi полiтикiв та, що Бєлграду у процесi модернiзацiї Збройних сил спiвробiтництво з американською й iншими захiдними армiями конче необхiдне.

Новiй владi у Бєлградi необхiдна пiдтримка армiї. Генерали тим часом зрозумiли, що бiльше немає необмеженого бюджету, як це було в колишнiй Югославiї. Зрозумiли, також, що їхнiм головним вчителем, взiрцем i постачальником стратегiчної зброї бiльше не може бути Москва. Зрештою, Бєлград i офiцiйно заявив про намiр прилучитися до Партнерства заради миру.

Тим часом продовжуються будiвельнi роботи у американськiй базi Бондстiл у Косовi, яку нещодавно вiдвiдав i президент Джордж Буш. В нiй наразi розташовано п’ять з половиною тисяч американських вiйськовослужбовцiв.

Щодо югославських Збройних сил, президент Воїслав Коштунiца на цьому тижнi призначив нових командувачiв повiтряних сил та протиповiтряної оборони, їхнiх заступникiв та начальникiв штабiв. З кадрiв колишнього президента Мiлошевича на посадi залишився лише начальник Генштабу Небойша Павкович, який останнiм часом замовк, чекаючи коли i його буде переведено на пенсiю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG