Доступність посилання

ТОП новини

Всесвітній форум українців – церемоніальний додаток до ювілею незалежності? – розмова з президентом Світового Конгресу Українців Аскольдом Лозинським


Всесвітній форум українців – церемоніальний додаток до ювілею незалежності? – розмова з президентом Світового Конгресу Українців Аскольдом Лозинським

Вашингтон, 1 серпня 2001 – На 3-ій Всесвітній форум українців до Києва має прибути 600 делегатів – 300 від України та 300 від захдної та східної діаспори. Очікують близько 1200 гостей та 25 почесних гостей з-за кордону. Понад 30 громадських організацій з 20 країн є членами Світового Конгресу Українців. Згідно з даними СКУ, українське населення в діаспорі начисляє понад 20 мільйонів, більшість з яких народжені поза межами України. У посланні президії секретаріату Світового Конгресу Українців з нагоди 10-річчя проголошення незалежності, серед іншого, мовиться: «Нехай наступні десятиліття принесуть Україні багато благ, а головне – мир і провідників, які дбатимуть про її зріст та утвердження її як великої, багатої, демократичної, правової європейської держави! Закликаємо всіх українців по цілому світі докласти всіх зусиль, щоб гасло «Українці – для України» здійснилося. Нехай не буде в наступному десятилітті жодного українця чи українки, які б бажали повернути Україну в залежний чи колоніальний стан, або створювали неспокій у державі!».

Які, отже, очікування президента Світового Конгресу Українців доктора Аскольда Лозинського з приводу Форуму українців, який відбудеться у Києві саме у дні святкування Незалежності України?

Аскольд Лозинський

Мабуть, треба відмежувати мої сподівання від моїх бажань. Я бажав би, щоб Форум був діловий, щоб обговорив співпрацю і взаємну допомогу між Україною і діаспорою. Зокрема, маю на думці допомогу західної діаспори Україні і водночас допомога України східній діаспорі. Тобто у площині й захисту, і уможливлення Україною для українців східної діаспори навчатися в Україні… Фактично такими програмами щоби Форум перейнявся. Одначе, мушу сказати, що це є мої бажання, але не знаю, чи Форум буде настільки діловий. Я хотів би, щоб він не обмежився тільки таким гучним відзначенням річниці.

Михайло Мигалисько

Чи на Вашу думку – керівництво України має намір справді надати цьому Форуму лише значення епізоду, підпорядкованого владним святкуванням незалежності?

Аскольд Лозинський

Думаю, що з боку влади є такий намір. І це фактично вже навіть було висловлено самим президентом, який говорив, що він не хоче, щоб діаспора приїжджала і «критикувала». Фактично я це розумію як «входила в ділові дискусії». Найбільше його бажання є, щоби віддзеркаленням і Форуму, і 10-ї річниці був мілітарний парад, який призначено на 24 серпня.

Михайло Мигалисько

Пане Лозинський, 10 років Незалежності – які досягнення і які слабкі сторони Ви визначили б?

Аскольд Лозинський

Зокрема, у площині закордонної політики, на мою думку, Україна зробила великий поступ. З огляду на економіку, натомість, думаю, що Україна працювала неадекватно, а також у площині демократизації суспільства. Але все є відносно. І у площині, скажімо, пострадянського простору, коли порівняємо Україну з 11-ма іншими республіками (крім Прибалтики), включаючи Росію, то Україна зробила великі позитивні кроки. Тут немає внутрішніх конфліктів, які могли би бути. Я думаю, що це позитивне явище. У кожному випадку – найбільшим віддзеркаленням цього 10-річчя є те, що фактично в суспільстві існує мир і з кожним роком стан в Україні, вважаю, кращий.

Михайло Мигалисько

Отже, чи пріоритети майбутньої розбудови України залишаються в тому самому плані, про що Ви зараз говорили?

Аскольд Лозинський

Найважливіші пріоритети – два. Це економічний розвиток країни, тобто, щоб життя пересічного українця, а не тільки верхівки було на відповідному рівні, та демократизація суспільства, щоби фактично владою в державі був народ, а не номенклатура чи оліґархія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG