Доступність посилання

ТОП новини

Палата представників Конгресу США ухвалила нову енергетичну програму президента Джорджа Буша


Палата представників Конгресу США ухвалила нову енергетичну програму президента Джорджа Буша

Нью-Йорк, 3 серпня 2001 ― Законопроект, що грунтується на енергетичній програмі Білого Дому, є своєрідною відповіддю США на дії нафтового картелю ОПЕК, який скорочує видобуток рідкого палива з метою підтримування високих цін.

«Якщо ми негайно не зменшимо нашу залежність від закордонних джерел енергії – це погіршить національну безпеку Америки,» - заявив конгресмен Том Ділей, один із лідерів республіканської більшості в Палаті представників.

Дебати тривали до глибокої ночі. Голосування завершилося переконливою перемогою президента Буша – 240 голосів «за» його енергетичну програму, 189 голосів - «проти».

Перший і головний пункт законопроекту – рішення про видобуток нафти і газу на території аляскінського природного заповідника.

Захисники навколишнього середовища стверджували, що такий крок може призвести до руйнування екологічної системи. Але адміністрацію президента Джорджа Буша підтримало впливове профспілкове лоббі. Профспілкові об’єднання сподіваються від нового проекту нових робочих місць.

За підрахунками геологорозвідників та інженерів, нове родовище даватиме мільйон барелів нафти на день, тобто 11% щоденного споживання Америки.

Серед інших важливих пунктів законопроекту, ухваленого Палатою представників, вимога до автозаводів дещо підвищити економічність популярних нині потужних всюдиходів, типу «Джип гранд черокі», «Експедишен», «Читахо». Їхні потужні двигуни занадто зажерливі.

Екологи вимагали значно більшої економічності, а відтак, зменшення викидів шкідливих газів в атмосферу. Але, знову ж таки, на боці Білого Дому виступили впливові профспілки. Цього разу працівники автомобільної промисловості.

Щоб заохотити підвищення виробництва електроенергії, законопроект виділяє на наступне десятиріччя 33,5 мільярда доларів, на цю суму зменшать податки, що ними обкладаються атомні електростанції, як також ті, що працюють на нафті та вугіллі. Передбачається також фінансування досліджень у галузі технологій чистого згоряння вугілля.

«Цей законопроект є велетенським кроком до забезпечення енергетичного майбутнього Америки,» - заявив конгресмен Біллі Тозін, республіканець від Луізіани.

Але далеко не всі законодавці дають таку оптимістичну оцінку. «Як міг Конгрес дозволити нафторозробки у заповіднику, де зупиняються мільйони мігруючих птахів, де мешкають лосі, полярні ведмеді, тощо і разом з тим, майже нічого не зробить, аби зменшити бензинову зажерливість всюдиходів?» - запитав Шервуд Боллерд, конгресмен-республіканець від Нью-Йорка.

У вересні енергетичний законопроект розглядатиме Сенат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG