Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-американська військова зустріч у Києві


Українсько-американська військова зустріч у Києві

Київ, 29 серпня 2001 – 29 серпня в Києві розпочалося засідання українсько-американського комітету з питань безпеки. Цей комітет створений згідно з Меморандумом про двостороннє співробітництво від 1993 року між оборонними відомствами України та США. На цьому засіданні обговорюються принципово нові напрями співробітництва. Американську сторону на переговорах очолює директор офісу Міноборони США з питань співробітництва з Росією, Україною та країнами Євразії Едвард П’юсі. Україну представляє заступник міністра оборони з питань військової політики Віктор Банних.

Це тринадцята зустріч чільних військових України та США від 1993 року. Втім, цю зустріч можна вважати й першою – відтоді, як змінилося керівництво Пентаґону і на чільні пости в адміністрації президента США Буша пришли нові особи. У Києві сподіваються, що ця зустріч відкриє саме нові перспективі для двосторонньої співпраці. Так воно виглядає, бо з обох сторін є досить цікаві і справді нові пропозиції.

Уперше до структури українсько-американського комітету з питань безпеки введено нову двосторонню групу. Ця група буде опікуватися таким напрямком, як військове науково-технічне співробітництво. Раніше цей напрям США та Україна взагалі не чіпали. Проте тепер військові обговорюють текст спеціального документу за назвою Меморандум із питань обміну таємною інформацію. Такий документ і є першою умовою для того, щоб дві країни почали реалізувати якісь спільні військово-технічні чи наукові проекти. Такий документ передбачає, що технології чи наукові рішення в військовій сфері не можуть бути передані третій стороні без згоди іншого учасника.

Також військові США та України мають визначити пріоритети програми Пентаґону FMF щодо України. Ця програма передбачає фінансування передач та продажу американських озброєнь іноземним країнам. Раніше ця програма не поширювалась на Україну, – хоча першим дзвоником інтересу Києва до цієї програми була передача на початку цього року партії американських всюдиходів Гаммер до складу Збройних Сил України. Водночас українські військові на переговорах знову порушили питання, щоби США купили в України партію бронетехніки, яка може бути використана на американських полігонах як мішені.

США також готові надати підтримку Україні в закритті зайвих військових баз і створенні на їх основі цивільних підприємств. Для початку США хочуть апробувати цей досвід на авіабазі Узин, де колись базувалися стратегічні бомбардувальники.

Водночас американська сторона хотіла порушити на переговорах і такі питання, як постачання зброї до Македоні з України та стан підготовки нової Концепції національної безпеки, яку Рада безпеки та оборони України розробляє за допомогу РАНД Корпорейшн. Проте українські військові визнали ці питання політичним і їх не обговорювали.

Переговори триватимуть до 30 серпня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG