Доступність посилання

ТОП новини

Гривня тримається. Для кого?


Гривня тримається. Для кого?

Прага, 30 серпня 2001 – Як то кажуть, час – гроші, але де їх узяти? Це ж, мабуть, стосується і української гривні, яка, за словами нинішніх українських банкірів, є чи не найстабільнішою національною грошовою одиницею в світі.

Ми недарма розпочали з відомого на одеському жаргоні прислів’я, бо й дійсно пересічний українець із двома середньоденними гривнями не встигає навіть подумати, як їх потратити, коли вони миттєво зникають із його рук. У чому ж суть п’ятирічного ювілею українського валютного дитяти і хто насамперед виграв від її рекордної стабільності?

Мій колега напередодні свого відльоту з Праги потерпає, щоб у п’ятницю не розпочали страйкувати чеські авіапрацівники. Їх можна зрозуміти: за п’ять років чеська крона здевальвувала щодо долара більш як на третину і сьогодні досягає чи не 40 одиниць за один долар. А тим часом чимало чехів клянуть українців за їхній заробітчанський та економічно-азильний дев’ятий вал у десятимільойнну Чехію, а громадян цієї за п’ять хвилин євросоюзівської держави анітрохи не приваблюють заробітки в недалекій країні майже абсолютно стійкої гривні. У чому ж справа?

Валовий внутрішній продукт майже 50-мільйонної України до останнього часу був навіть трохи менший, аніж у маленької Чехії. В Україні в десять разів менше малих і середніх підприємств, аніж у Польщі, яка має щомісяця сотні мільйонів доларів прибутку від українських «човників»… Середня пенсія в Чехії перевищує 250 доларів нав місяць, тоді як в Україні вона ледь досягає 19 доларів. Порівнювати далі, просуваючись на Захід, чи, може, досить? Бо українська гривня – найстабільніша грошова одиниця світу?

Гривня ревальвує, зміцнюється, з лютого 2000 року, і це пов’язано, на думку київських фахівців, із позитивним зовнішньоторговельним балансом, значними надходженнями від приватизації. Але ж що з того нашому дядькові з двома гривнями в руці на розі Хрещатика і Бесарабки? З ними його навіть на базар не пускають. А майже 6 мільйонів тимчасово і постійно безробітних – чи відчули вони таку могутність української національної грошової одиниці? Та й навіть чесний український бізнесмен каже: «Якщо гривня міцнішає, то виходить ,що це комусь потрібно – але не нам, бо така твердість закриває нам двері на ринок, навіть на внутрішній, бо про зовнішній при такій стабільності можуть мріяти лише одиниці, котрі і загрібають оті основні надходження від приватизації».

А на Заході дивуються, як при такому гривневому добробуті Україна є однією з найбідніших країн світу і однією з найактивніших у корупції. І розмірковують: «Ні, в цьому королівстві кривих дзеркал щось не зовсім гаразд».

А тим часом цього року гривня подорожчала щодо долара США ще на два відсотки. Народ же збіднів іще на десять.

Один із батьків-засновників США Бенджамін Франклін попереджав, що людині, в якої зовсім немає грошей, важко залишатися порядною…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG