Доступність посилання

ТОП новини

Македонія. Конференція ООН в Дурбані


Македонія. Конференція ООН в Дурбані

Прага, 5 вересня 2001 – Західна преса продовжує коментувати одномісячну місію миротворчих сил НАТО в Македонії, які займаються збиранням зброї від албанських бойовиків у західних районах країни. Західні оглядачі стежать також за дискусіями на конференції ООН в Дурбані, присвяченої боротьбі з расизмом. Деякі журналісти вважають, що нинішня конференція лише загострила расові проблеми замість шукати спільних шляхів боротьби з ними.

Британська газета «Файненшл таймс» містить коментар колишнього спеціального уповноваженого Європейського союзу у справах Боснії Карла Більдта, який гостро скритикував одномісячну місію союзу НАТО в Македонії. Нинішній мандат миротворчих сил є одним із найслабших на Балканах за останнє десятиліття і цей мандат, як підкреслює автор, не може принести миру на регіоні. Згідно із планом, миротворчі сили мали б залишити Македонію після 30-ти днів, бо тут, мовляв, не повинно бути військового рішення проблеми, а радше політичне. Автор називає цей підхід наївним, бо, за його словами, збройний конфлікт в Македонії цілковито змінив психологію ворогуючих сторін у баченні розв’язки. Обом сторонам здається, що за допомогою зброї можна швидше вирішити проблему, ніж за допомогою повільних переговорів і болючих поступок. Більд пропонує продовжити мандат миротворчих сил НАТО в Македонії на тривалий час і збільшити кількість миротворців. Якщо міжнародна спільнота не докладе зусиль і не скоординує свою політику в Македонії, закінчує автор, то кінця балканській кризі не буде ніколи.

Тим часом газета «Уолл стріт джорнел» теж містить коментар на цю тему заступника Центру превентивних акцій при Раді закордонних зв’язків Дейвіда Філіпса. Навіть якщо македонський парламент схвалить мирний план союзу НАТО і ЄС, підкреслює автор, то миротворчі сили повинні залишитися в Македонії довше, ніж місяць. Таким чином помірковані лідери з обох сторін отримають можливість і час, щоб переконати прихильників твердої лінії (відмовитися від дальшої конфронтації). Автор вважає, що недовір’я з обох боків є зрозуміле. Саме тому міжнародна спільнота повинна розраховувати на тривалий час відбудови довір’я і миру у цій країні.

Коментатор мюнхенської газети «Зюддойче цайтунґ» Стефан Корнеліус порушує тим часом проблеми, що постали на конференції ООН, присвяченої боротьбі з расизмом, яка проходить у південно-африканському місті Дурбан. У Дурбані відбувається міжнародна драма лицемірства, пише автор, яку слід було би припинити до того, як вона вимкнеться з-під контролю. Це зібрання із помпезною назвою Світова конференція проти расизму, расової дискримінації і пов’язаної з нею нетолерантності, веде далі автор, стало жертвою своїх власних вимог і політичних маніпуляцій. Автор підкреслює, що дискусії над широкою проблемою расизму звужено до обговорення ізраїльсько-арабського конфлікту.

Конференцію в Дурбані, як вважає автор, вже неможливо врятувати, навіть якщо її учасникам вдасться згладити текст прикінцевого документа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG