Доступність посилання

ТОП новини

Біроруська опозиція вимагає нових президентських виборів


Біроруська опозиція вимагає нових президентських виборів

Прага, 13 вересня 2001 – Демократичний світ не визнав леґітимним обрання білоруського президента Олександра Лукашенка на новий термін. Керівник делегації Європарламенту Ян Вієрсма заявив, що «президентські вибори не відповідають стандартам міжнародного права». Хоча одним з позитивних моментів оглядачі відзначають мобілізацію демократичних сил республіки, що важливо для майбутнього Білорусі.

Лідер білоруської опозиції продовжує наполягати на тому, що 9 вересня президентські вибори в країні були брутально зфальсифіковані. Володимир Гончарик вважає за необхідне переконувати міжнародну спільноту у посиленні її дії з метою проведення нових виборів в Білорусі. Хоча представники ОБСЄ не поспішають коментувати конкретні вимоги опозиції, все ж Жерар Студман, котрий відповідає у ОБСЄ за демократичні інтститутції та людські права, вважає, що опозиція мала би утриматися від крайніх кроків. І продовжує:

Голос

«Вони не повинні давати підстав для репресій. По друге, я думаю що ми на початку тривалого процесу у цьому напрямку і не будемо закривати очі на те, що особливо на селі президент Лукашенко має значну підтримку»

Студман також додав, що місія ОБСЄ продовжуватиме свою роботу у Білорусі, включно з продуктивними контактами в уряді.

Один з представників опозиції лідер Об’єднаної Демократичної партії, Анатолій Лебедько, вважає, що опозиційні сили мусять проявляти більше терпіння, виключати сварки, що було завжди на користь Лукашенку. Лебедько також переконаний, що демократичні партії мають проводити тривалу діяльність у більш широких масах, з посиленням регіональних структур, бо це важливо для майбутнього. Лебедько також зауважив:

«Я задоволений моїми поїздками по республіці. Впродовж неї відвідав понад 22 міста і селища. Я звернув увагу на преважання на зустрічах молоді. Думаю що саме на цю частину необхідно звернути найбільшу увагу. Ми повинні давати собі звіт, що народ у найближчому часі не підніметься».

Разом з тим міжнародні спотерігачі за президентськими виборамі у Білорусі дійшли до головного висновку: «Президентські вибори 2001 року не відповідали зобов’язанням ОБСЄ відносно демократичності їх проведення, що сформульовано у Копенгаґенському документі 1990 року та стандартам Ради Європи». Керівник місії ОБСЄ у Мінську Ганс-Ґеорґ Вік зазначив у четвер, що минулого дня 55 урядам держав, що входять до організації, розіслано офіційний звіт про підсумки цих виборів. У цьому документі йдеться про чимало деталей ситуації в Білорусі. Там також міститься фактаж з виборчих дільниць. Вік підкреслив, що він не може давати коментарів з підсумків виборів: держави члени ОБСЄ мусять ознайомитися із цим звітом. Мине кілька днів і лише тоді проясниться позиція урядів з даної проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG