Доступність посилання

ТОП новини

Парламентари в Литві пропонують запровадити смертну кару терористам


Парламентари в Литві пропонують запровадити смертну кару терористам

Вільнюс, 14 вересня 2001 — Рішенням Сейму, приєднуючись до рішення Європейського Союзу, в п'ятницю в Литві проголошено день трауру. В полудень хвилиною мовчання вшановано пам'ять загиблих у США 11 вересня. З промовою до народу Литви звернувся президент Валдас Адамкус. Він зазначив, що треба суворіше боротися проти злочинців. Водночас президент Литви зазначив, що слід розрізняти поміж здійсненням правосуддя і помстою.

У Вільнюсі біля посольства Сполучених Штатів Америки люди покладають квіти, багато осіб здавали кров для рятування жертв найжорстокішого за всіх часів терористичного акту.

В день трагедії премьер-міністр Литви Альгірдас Бразаускас скликав засідання міністрів силових структур. Литва, як кандидат в члени НАТО, готова приєднатися до статті 5 Договору Північноатлантичного Альянсу, в якій йдеться про колективну оборону країни альянсу, на яку вчинено напад.

Група членів Сейму Литви, в тому числі депутати – християнські демократи, запропонувала запровадити виключну - смертну кару терористам.

Підчас терактів загинув 46-річний інженер і фінансист литовського походження Джон Венцкус, який, повертаючись до Лос-Анджелеса з гостювання в батьків в Бостоні, знаходився в першому літаку, який було спрямовано на будівлю Всесвітнього торгового центра. Підчас найжорстокішого в світі терористичного акту президент Литви Адамкус якраз починав візит до США і знаходився в Вашінгтоні. В з'вязку з терактами не відбулися всі заплановані зустрічі, а на відстані приблизно одного кілометра він бачив, як горить Пентагон. Моя знайома литовка Йоланта Індрашіте, яка вже кілька років живе в Чікаго, переслала мені електронною поштою листа (цитую): "В Чікаго хаос, закрито більшість установ, магазинів і інших будинків, людей евакуюють. Таке враження, нібито люди готуються до війни. Це найбільше потрясіння в Америці від часів громадянської війни".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG