Доступність посилання

ТОП новини

Як відіб’ються теракти в Америці на Україні?


Як відіб’ються теракти в Америці на Україні?

Київ, 24 вересня 2001 - “Теракти в Америці: нові реалії для України”. Таку тему обговорювали сьогодні на круглому столі експерти провідних аналітичних та дослідницьких інституцій України. Переважна більшість учасників круглого столу висловила думку, що події в Америці дадуться взнаки як на політичній так і на економічній співпраці США з Україною.

Директор інституту “Республіка” Володимир Чемерис висловив переконання, що після терористичних актів Америка послабить увагу до України, зокрема у питанні підтримки демократії та реформ, оскільки Сполучені Штати зосередять свою увагу на боротьбі з тероризмом. Натомість США посилять підтримку держав Середньої Азії, які, на думку Чемериса, будуть використовуватися Америкою як плацдарм для операції проти терористів. Водночас директор політико-правових програм Центру економічних і політичних досліджень імені О. Розумкова Ігор Жданов вважає, що співпраця України із США залишиться сталою. Таку позицію він обгрунтовує рішенням МВФ відновити кредитування України. Ігор Жданов також зауважив, що Україна нині має пильнувати об”єкти, які можуть піддатися нападу терористів. Говорячи про мету терористичних актів, він зазначив, що це було зроблено для загальної дестабілізації в світі.

Саме тому Україна має підтримати Америку у боротьбі з тероризмом, і надавати, на його думку, допомогу невоєнного характеру.

Голова правління арабської організації Салах Закута не погодився з думкою про те, що теракти в Америці були здійснені для зіткнення цивілізацій. Він також зазначив, що сьогодні потрібне розуміння між цивілізаціями і пошук мудрого вирішення проблеми.

Представник Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос зосередив свою увагу на гуманітарних викликах цього акту. Він переконаний, що доки точно не буде з”ясовано, хто саме здійнив терористичний акт, доти наміри Америки воювати з тими чи іншими країнами будуть бездоказовими, а отже мають бути засуджені світовою спільнотою. Говорячи про наслідки теракту для України І. Семиволос зазначив, що, якщо Америка почне бомбити Афганістан, то Україну можуть наповнити маси біженців.. Це в свою чергу може викликати ріст ксенофобських настроїв серед українського населення. Саме тому, за його переконанням, Україна повинна попередити Америку про відповідальність за долю біженців.

Директор центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко порушив правове питання вирішення цієї ситуації. За його словами, проблема легітимізації помсти є ключовою. За словами Олександра Сушка ця проблема буде порушуватися не лише під час підготовки військових акцій у контексті подій в Америці, а й в майбутньому, оскільки наразі в міжнародному праві немає законного формату, який би дозволяв суверенній державі діяти проти недержавних акторів в іншій державі. Говорячи про правову базу України, Олександр Сушко зазначив, що її проблеми співвідносні з проблемами інших держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG