Доступність посилання

ТОП новини

28 вересня починаються нові російсько-українські переговори на рівні прем’єр-міністрів – яких результатів можна очікувати?


28 вересня починаються нові російсько-українські переговори на рівні прем’єр-міністрів – яких результатів можна очікувати?

Москва, 27 вересня 2001 – Український прем’єр-міністр Анатолій Кінах прибуває до російської столиці не тільки на двосторонню зустріч з прем’єром Російської федерації Міхаїлом Касьяновим. Головна мета прибуття Анатолія Кінаха до Москви – зустріч прем’єр-міністрів країн-членів СНД. Варто нагадати, що така нарада мала відбутися у туркменській столиці Ашгабаді. Однак, по тому як було здійснено терористичну акцію проти Сполучених Штатів і стала очевидною підготовка до збройної акції проти режиму талібів, російський президент Владімір Путін запропонував провести таку зустріч у російській столиці. І от у п’ятницю ця зустріч має відбутися під головуванням прем’єр-міністра РФ Міхаїла Касьянова.

Спостерігачі у Росії вже говорять про те, що це буде не така як раніше зустріч, адже це вперше прем’єр-міністри держав-членів співдружності зустрічаються після терористичної атаки на США. Вперше виникне потреба створити консолідовану позицію щодо тих загроз, перед якими постало людство після 11 вересня. Позиція Росії й позиція України з приводу того, що відбулося – відомі. Тепер головним завданням є узгодити ці позиції, переконати інших партнерів з співдружності робити все можливе, щоб приєднатися до протитерористичної коаліції, допомогти Сполученим Штатам у їхній боротьбі з міжнародними терористами. Також важливою темою візиту Кінаха до російської столиці є його двосторонні переговори з Касьяновим. Цих переговорів очікують. Адже обидва прем’єр-міністри мають принаймні накреслити шляхи вирішення складних проблем, які існують останнім часом у двосторонніх відносинах.

Скажімо, досі існує проблема заборгованості за російський газ, і можливо, на зустрічі прем’єрів виникнуть певні конкретні параметри того, як будуть сплачуватися ці борги. Існує також проблема подальшого розвитку економічних відносин у багатьох галузях. Як відомо, й досі не узгоджено проблеми оподаткування російських енергоносіїв в Україні, а також української продукції в Росії. Тут також прем’єр-міністри мають наблизитися до вирішення цих та інших складних питань.

Можна сказати, що перебування Анатолія Кінаха в Москві дозволить говорити про те, наскільки успішним може бути подальший діалог на рівні прем’єр-міністрів – незабаром відбудеться нова зустріч Касьянова і Кінаха. Цього разу вже в українській столиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG