Доступність посилання

ТОП новини

Європейський союз вiдклав донорську конференцiю для Македонiї, яка мала вiдбутися 15 жовтня, оскiльки влада у Скоп’є не реалiзувала низку заходiв передбачених мирною угодою


Європейський союз вiдклав донорську конференцiю для Македонiї, яка мала вiдбутися 15 жовтня, оскiльки влада у Скоп’є не реалiзувала низку заходiв передбачених мирною угодою

Бєлград, 5 жовтня 2001 – Стосунки мiж владою у Скоп’є й мiжнародним спiвтовариством ускладнюються. В четвер у Скоп’є перебували чiльнi функцiонери Європейського союзу Хав’єр Солана й Крiс Патен. Пiсля розмов з президентом Борисом Трайковським та iншими урядовцями вони заявили, що донорську конференцiю для Македонiї буде вiдкладено. Вона ймовiрно вiдбутеться пiд кiнець цього або на початку наступного року. Причина в тому, що парламент Македонiї ще не ухвалив поправки до конституцiї, хоча мирною угодою передбаченено ухвалення нової конституцiї три днi пiсля роззброєння албансьих повстанцiв. Не ухвалено нi закон про амнiстiю повстанцiв, якi склали зброю. Нагадаємо, що роззброєння повстанцiв, згiдно з заявами представниiв НАТО, який керував цiєю операцiєю, завершилося 26 вересня. У Македонiї точаться гострi дебати щодо конституцiї. Бiльшiсть слов’ян, згiдно з опитуваннями, виступає проти надання албанськiй мовi статусу державної. Щодо амнiстiї, полiтичнi чинники у Скоп’є досi не дiйшли згоди чи треба ухвалити окремий закон чи справу буде врегульовано спецiальною заявою влади, як це ранiше цього року зроблено у Сербiї.

Додатковi непорозумiння мiж македонським урядом i захiдними країнами викликало рiшення Ради нацiональної безпеки у Скоп’є про повернення пiдроздiлiв полiцiї в райони, якi досi були контрольованi повстанцями. Мiнiстр внутрiшнiх справ Любе Бошковський з цього приводу заявив, що вiн нi вiд кого не питатиме дозволу про те де й коли має направляти полiцiю.

Вiдкладення донорської конференцiї матиме важкi наслiдки для нормалiзацiї ситуацiї в країнi. Бойовими дiями протягом минулих семи мiсяцiв було охоплено 90 сiл. Кризовi райони покинуло 160 тисяч осiб – 76 тисяч слов’ян та 84 тисячi етнiчних албанцiв. Бiльшiсть албанцiв тим часом повернулася в свої оселi. За даними урядової комiсiї, в згаданих селах зовсiм зруйновано 10 вiдсоткiв житлових будинкiв. Для вiдбудови 20 вiдсоткiв менше пошкоджених будинкiв необхiдно кiлька мiсяцiв, а це значить, що їх не буде вiдновлено до зими, яка в гiрських районах починає уже в другiй половинi жовтня. Донорську конференцiю скликано з метою зiбрати 20 мiльйонiв євро. Очевидно, що Македонiя цi грошi не отримає до кiнця поточного року.

Єдиною доброю новиною з гарячої точки Балкан є початок операцiї “Бурштинова лисиця”, в якiй бере участь тисяча вiйськовослужбовцiв НАТО. Їхнiм завданням є захищати 200 спостерiгачiв ОБСЄ i ЄС та полiцейських iнструкторiв, якi навчають спiльнi слов’янсько-албанськi пiдроздiли полiцiї. Згiдно з мирною угодою, цi пiдроздiли буде розташовано в нацiонально змiшаних районах. Проте, реалiзацiя мирної угоди застряла в полiтикантському болотi. Окремi командувачi повстанцiв, якi нiбито роззброєнi, попереджають, що у разi повернення полiцiї в албанськi селища спалахне нова вiйна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG