Доступність посилання

ТОП новини

Усама бін Ладен – найчастіше вимовлюване ім’я


Усама бін Ладен – найчастіше вимовлюване ім’я

Прага, 10 жовтня 2001 – Не зважаючи на те що Усама бін Ладен отримав ім’я «терорист номер один світу», він і сьогодні відмовляється від всіх обвинувачень у здійснених терактах. У інтерв’ю арабській газеті «Такбір» він намагається звалити вину за атаки на Нью-Йорк і Вашінґтон на якісь інші сил в Ізраїлі, Індії чи навіть Росії. Нині називають кілька приблизних місць знаходження цього супертерориста – одне з них - гірський район поблизу афґанського міста Кандаґара. На Заході, зокрема в США, вважають, що і бін Ладен і його чисельні помічники мають понести заслужену кару за свої злочини супроти людства.

У останньому інтерв’ю від 6 жовтня зі свого укриття в Афґаністані бін Ладен договорився навіть до того, що стерджував, ніби-то план атак на Нью-Йорк і Вашінґтон міг бути розроблений « ворогами ісламу та істинного християнства». Усама також додав, що «я зовсім не виключаю того факту, що держави на кшталт Росії, Ізраїлю, Індії чи навіть Хорватії могли здійснити подібні атаки з тим щоб «просунути» власну культуру і релігію. Адже ж не можна бути настільки необ’єктивними, щоб повністю виключити той факт, що навіть євреї, вкрай незадоволені обранням на пост президента США Джорджа Буша, можуть стояти за цими атаками».

Відразу ж після початку антитерористичної операції США міжнародний терорист номер один особисто взяв у руки мікрофон і заявив:«Бог вразив Америку у найслабше місце. Америка боїться кари із заходу і зі сходу, півдня та півночі. Подякуймо ж Богу за це». Досить важливою у цій заяві була наступна фраза: «Перед ликом Аллаха я клянусь, що не буде миру і спокою Америці до повного визволення Палестини і виведення всіх американських і союзних військ з території всіх країн Аравійського півострова!». Чим ще раз підтвердив крайню агресивність своїх постулатів.

У цьому відеоінтерв’ю, що його транслював у ніч з 7 на 8 жовтня катарський телеканал «Ель-Джазіра», бін Ладен підкреслив: «війна прти мене особисто і проти Афґаністану – це війна проти ісламу».

Хоча сьогодні керівництво Талібану намагається дещо відмежуватися від останніх заяв Усами, воно продовжує давати йому притулок на своїй території. Стверджують, що він має багато двійників і це дозволяє бін Ладенові без особливих труднощів переховуватися. Лише за останні дні його з’яву «фіксували» в 55 місцях на території Афґаністану. Різні розвідки називають сім основних важкодоступних районів країни, де може переховуватися Усама. Фахівці вважають, що без наземних операцій неможливо не те, що піймати терориста номер один, але й завдати відчутних ударів по терористичних силах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG