Доступність посилання

ТОП новини

Британський прем’єр Тоні Блер зустрівся в Лондоні з палестинським лідером Ясиром Арафатом, торуючи шлях відновлення мирного процесу на Близькому Сході


Британський прем’єр Тоні Блер зустрівся в Лондоні з палестинським лідером Ясиром Арафатом, торуючи шлях відновлення мирного процесу на Близькому Сході

Лондон, 16 жовтня 2001 – Зустріч палестинського і британського провідників, що відбулася за ініціативою Тоні Блера, була своєрідною перевіркою ґрунту для нових мирних ініціатив США, що їх має бути оголошено незабаром. Блер і Арафат дійшли згоди, що близькосхідний мирний процес має бути поновлено. «Частиною остаточного врегулювання є потреба життєздатної палестинської держави» - визнав британський прем’єр після завершення годинної зустрічі. Водночас, палестинський провід мав би ґарантувати безпеку ізраїльтянам від екстремістів, що діють з палестинських теренів. Палестинський керівник, зі свого боку, засудив якнайгостріше Осаму бин Лядена і терор у Америці. Він сказав, що відкидає тероризм в ім’я ісламу. Ясир Арафат сказав, що відчуває потребу публічно засудити терористичні акти в Нью-Йорку і Вашингтоні. «Ми проти будь-яких проявів тероризму, включно з тероризмом, спонсорованим державою, - сказав він.- Іслам як релігія забороняє будь-кому завдавати шкоди цивільним, невинним людям по всьому світі. Тероризм не пов’язаний з якоюсь релігією, народом або георгафічною місцевістю,- додав палестинський лідер.

Речник Тоні Блера повідомив, що переговори були гарними і продуктивними. Британія вважає, що відродити мирний процес на Близькому Сході конче потрібно для того, аби зберегти крихку підтримку у війні проти тероризму з боку мусульманських країн. Раніше Блер заявив, що палестинську проблему мусить бути розв’язано, аби унеможливити появу поколінь фанатиків, які використовують її як привід для тероризму. Водночас, британський прем’єр хотів би уникнути невдоволення з боку Ізраїлю, який побоюється, що США і Велика Британія можуть зробити Арафату забагато поступок через складність міжнародної ситуації. Вже ввечері після переговорів Тоні Блер зв’язався телефоном із прем’єр-міністром Ізраїлю Аріелем Шароном, щоби поінформувати його про підсумки. Блер і Шарон зустрінуться в Лондоні в листопаді.

Британський прем’єр закликав Ясира Арафата, аби той використав увесь свій вплив для припинення насильства екстремістських угруповань у секторі Газа й на Західному березі річки Йордан. Це стало б мостом безпеки, що дозволив би розпочати розмови між палестинцями та ізраїльтянами. Підтримуючи заклик Арафата знову відкрити переговори, Блер сказав, що надійшов уже час діяти з новою рішучістю. На пресовій конференції Арафат сказав, що нині є найвищий час покласти край ізраїльській окупації палестинських земель. Відтак палестинський лідер зустрівся з архиєпископом Кантерберійським англіканської церкви, аби обговорити майбутнє Святої землі. «Ми зустрічалися багато разів,- зазначив архиєпископ,- востаннє у перебігу мого пастирського візиту до англіканської єпархії в Єрусалимі, менш ніж три місяці тому. Я бачив досить доказів того, як християнські, й єврейські, й мусульманські громади на Святій землі моожуть співпрацювати. Я знаю, що там, де посіяно надію, можуть зрости великі плоди».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG