Доступність посилання

ТОП новини

Чи вплине призначення Сюзанни Станик Послом України у Польщі на слідство, яке веде Генеральна прокуратура України?


Чи вплине призначення Сюзанни Станик Послом України у Польщі на слідство, яке веде Генеральна прокуратура України?

Київ, 18 жовтня 2001 - У разі призначення надзвичайним та повноважним послом у Польщі нинішнього міністра юстиції України Сюзанни Станік, вірогідно, постане питання щодо слідства, яке веде Генеральна прокуратура і яке вказує на причетність Мінюсту до майнових оборудок.

Тобто Генпрокуратурі доведеться або корегувати слідство, або утриматися із оприлюдненням його результатів. Є і третій варіант. Тоді під знаком питання опиняється дипломатична кар’єра пані Станік.

Генеральною прокуратурою України порушено справу за фактом перевищення службових повноважень посадовими особами Міністерства юстиції та Державної виконавчої служби. Йдеться про факт навколо майна ВАТ “Росава”. Представники української прокуратури застерігають від згадування у цій справі лише прізвища пані Станік.

Однак його без застережень згадує популярний Інтернет-сайт “Україна кримінальна”, який опублікував власне розслідування “сімейного” протистояння: між Сюзанною Станік-Вадимом Долгановим (це чоловік міністра та керівник державного телеканалу) та Генпрокурором-його сином (заступником голови Держмиткому).

“УК” оборудки Мінюста та слідство Генпрокуратури називає (цитата) простим дєрєбаном державного майна.

Слово “майно” і є ключовим у цій справі. Оскільки свого часу, через рік після того, як пані Станік отримала міністерський портфель, було змінено Положення про Мінюст. В обіг увійшло слово “майно” в усіх відмінках... Зокрема, у статті 46-й зазначається, що на міністерство покладено функцію управління майном підприємств та організацій, що належать до сфери його ж управління.

Говорить юрист Віктор Ніказаков, який документально слідкує за цією справою:

- Потужна державна інституція, яка, по суті, керує і організує судочинство, отримала можливість займатися легально підприємницькою діяльністю. І після цього, власне, все і почалося.

А почалося наступне (за версією, підкреслюю Інтернет-сайту “УК”) – структури, підпорядковані Мінюсту займалися реалізацією арештованого державними виконавцями майна за вражаюче низькими цінами. Об”єкти продавалися за третину, п”яту частину, а часом і 4 відсотки номінальної вартості.

Далі знову юрист Віктор Ніказаков:

- До цього часу в руках Міністерства юстиції залишається, по-перше, порядок реалізації майна. Тобто Мінюст тут виступає як такий собі ділер. А друге – що у руках Міністерства юстиції залишається виконавча служба, яка практично реалізує це майно. І третє. Очевидно, пан Гарник, заступник генерального прокурора, який сказав, що створено кілька злочинних угруповань, в які входять і представники виконавчої служби, і представники експертних установ. Справа у тому, що проведення експертизи теж знаходиться у руках Мінюсту. Так заздалегідь було задумано. Просто здивувало, що тут Міністерство юстиції, яке перекладається, як міністерство справедливості відіграє роль організатора злочинного угруповання.

І хоча, на думку пана Ніказакова, робиться чимало, аби міністр юстиції пані Станік лишилася осторонь підозр та звинувачень, є чимало речей більш ніж очевидних. Останньою краплею стали оборудки навколо продажу майна ВАТ “Донбасенерго”.

На жаль, дізнатися точку зору самої Сюзанни Романівни було неможливо, оскільки з кінця минулого тижня вона перебуває на лікарняному. Її чоловік, журналіст Вадим Долганов про можливе призначення його дружини послом України у Польщі сказав наступне:

- Наскільки я поінформований, ніхто з нею ні про ще таке не вів розмову.

Як поводитиметься далі Генеральна прокуратура? Наразі, поки що заступник Генерального прокурора Олексій Баганець, що веде справу Мінюста, для Радіо Свобода повідомив:

- Розслідування справи не призупинене. Воно йде згідно з планом, який затверджений керівником слідчої групи. Але вона розслідується не відносно міністра юстиції Станик. Вона порушена по факту перевищення службових повноважень посадовими особами Мінюсту. Ми цю інформацію оприлюднювали. А вже результати її, хто буде проходити по цій справі – покажуть результати. Якщо все буде нормально (бо там не все залежить від слідчих, бо проводиться не одна, а кілька експертиз і одна дуже об’ємна), я думаю, що у цьому році ми завершимо розслідування.

Тож зважить чи ні відомство Михайла Потебенька на дипломатичні обставини Сюзанни Романівни Станік буде відомо найближчим часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG