Доступність посилання

ТОП новини

У студії Радіо Свобода Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко. Частина Перша


У студії Радіо Свобода Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко. Частина Перша

Ведучі: Марина Пирожук /Київ/, Ірина Халупа /Прага/

Київ-Прага, 22 жовтня 2001 - Розпочинаємо Вечірню Свободу. Наша тема «Парламентські вибори та передвиборчі блоки в умовах нового закону про вибори». В нашій київській студії гості Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко.

Ірина Халупа: Чому так сталося, що ви опинилися по різні боки парламентської лавиці?

Віктор Ющенко: Я думаю, що перед тим, як подати відповідь по суті спочатку треба дати діагноз взагалі: що може на Україні роз’єднувати чи об’єднувати людей. У політиці, я переконаний, що це ключова позиція відносно того, що бракує, або вірніше, що за ці 10 років не вдалося зробити українській політиці. Де її ахілесова п’ята сьогодні? На моє переконання самою слабою ланкою української політичної системи на сьогодні є те, що не створена політична система, яка б гарантувала демократію. Це річ, яка, я переконаний, турбує всіх. І від того, як ми бачимо відповідь на це запитання, думаю можуть виникати різні політичні позиції.

Політична позиція моя і моїх колег формується на тому, що безумовно Україні треба конструктивна програма, яка б дала відповідь на те, як уникнути того, що в нас є. Програма, навколо якої можна було б консолідувати сили демократичної орієнтації. Це ключове. Якщо паралельно ми розуміємо, що для того, щоб поставити такі питання, дати відповіді на нього, в політичному сенсі, ця сила в парламенті має володіти, принаймні, блокуючим пакетом.

Другими словами, нам потрібно мати ідею, яка б консолідувала ту кількість голосів, які б вивели на рівень провідного блоку – це одна цінність, а друга цінність – сама ця програма, її зміст, їїпозитивне значення. І тому ці дві величини сьогодні виводять нас на те, що Україні треба дарувати позитивну конструктивну програму на базі якої могли б консолідуватися сили демократичної орієнтації. На моє переконання ця позиція дає якраз відповідь, як отримати демократичну більшість в українському Парламенті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG