Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Філарет про життя української церкви


Патріарх Філарет про життя української церкви

Одеса, 24 жовтня 2001 - Цими днями у приміщенні Київської духовної семінарії УПЦ Київського Патріархату проведено Всеукраїнську конференцію присвячену 80 літтю відновлення Української Автокефальної Православної Церкви. Цей день припав і на шосту річницю Інтронізації Святішого Патріарха Київського і всієї Руси – України, Блаженнішого Філарета.

Ігор Столяров: В чому, на Вашу думку, важливість цієї конференції у Києві?

Патріарх Філарет: Важливість цієї конференції полягає в тому, що ми нагадуємо православним українцям що рух за автокефалію розпочався не з 90-х років, що не десять років український православний народ бореться за автокефалію, що ця боротьба велася на протязі цілого 20-го століття.

Автокефальна церква в Україні діє вже 80 років і до цього часу не визнана.

Тому, нагадуємо іншим православним церквам, що прийшов час визнати нашу церкву, бо і Ви ж були у такому ж стані і маєте зрозуміти нас українців. Наші прагнення ні чим не відрізняються від Ваших.

Ігор Столяров: Шість років минуло від часу Вашої інтронізації як Патріарха. Як би Ви оцінили ці роки?

Патріарх Філарет: Це були роки організації Київського Патріархату, його зміцнення, збільшення кількості єпископів, заповнення вакантних кафедр, висвячення нових священників, які займають тепер парафії. Ми маємо на сьогодні приблизно 3500 парафій в Україні. У нас в країні 29 єпархій. Ми маємо дві духовні академії, шість духовних семінарій, духовні видавництва, училища. Є монастирі. Церква живе повнотою церковного життя.

Нашу церкву нині підтримує 10 мільйонів православних українців. В цей же час, Московський Патріархат з його великою кількістю зареєстрованих парафій підтримують лише п”ять мільйонів православних українців.

Ігор Столяров: Які плани пов”язуєте зі становленням Національної церкви на Південних теренах України? Адже відомо, що УПЦ КП має міцні позиції переважно у західному регіоні країни.

Патріарх Філарет: Так, у нас міцні позиції у західноукраїнських єпархіях.

Тому наше нинішнє завдання полягає у розширенні на Сході та Півдні України. Робота така триває. Наприклад, у Донецькій єпархії у нас є вже понад 90 парафій. У Дніпропетровській біля 200 парафій. У Запоріжській понад 50. І така ж кількість в Одеській області. У нас є тенденція до зростання на Півдні та Сході України. Незабаром наші позиції там будуть такими ж міцними як це нині є у західних областях.

Ігор Столяров: На якому етапі є питання єднання між УАПЦ та Київським Патріархатом?

Патріарх Філарет: Ми підписали з УАПЦ вже кілька домовленостей про об’єднання. Але, все йде досить повільно.

Ми раді, що на нашій конференції виступав представник УАПЦ і зачитав привітання від керуючого справами Української Автокефальної Православної Церкви, архієпископа Ігора Ісиченка.

Ми рухаємося у бік єднання, але дуже повільно. Ми б хотіли щоби все було швидше. Треба підкреслити, що у нас немає розбіжностей у віровченнях, у відношенні до Канонів та Української держави. Ми тут єдині з УАПЦ.

Ігор Столяров: Чи прагне єдності УПЦ Московського Патріархата?

Патріарх Філарет: Прагне єднання. Тільки якого? Підпорядкування української церкви Московському Патріархату. Цього ніколи не буде!..

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG