Доступність посилання

ТОП новини

Візит міністра закордонних справ Словенії до Києва


Візит міністра закордонних справ Словенії до Києва

Київ, 30 жовтня 2001 - “Національний розквіт України і Словенії, у дев’ятнадцятому сторіччі омріяний великими Шевченком і Прешерном, у двадцятому - розпочатий з розвалом Радянської імперії зла, у двадцять першому столітті можливий лише за умов вступу до Європейського Союзу”. Таким є головний лейтмотив виступів міністра закордонних справ Словенії Димитрия Рупеля перед представниками української влади. Взагалі, за два дні перебування у Києві пан Рупель став особою, популярною як серед урядовців, так і серед інтелектуалів України.:

Найцікавішим, мабуть, є те, що чимала кількість киян, яка раніше плутала Словенію із Словаччиною, відтепер знатиме різницю. Словенія – держава з територією трохи більшою від Київської області і населенням два мільйони осіб, - знаходиться на північному заході Балканського півострова. Цю країну справедливо називають “перлиною Альп” – її мальовничі гірські пейзажі, мініатюрні міста, величні фортеці на альпійських скелях укупі із стабільним політичним та економічним становищем і чудовою туристичною інфраструктурою прославили Словенію як “рай для туристів”. За даними Міжнародного валютного фонду, ця парламентсько-президентська республіка досягла економічного рівня розвинених держав Західної Європи. При безробітті у сім відсотків, ВВП Словенії минулого року склав чотири з половиною відсотки. За оцінками Світового банку, Словенія має найнижчий рівень ризику для перехідних країн завдяки здійсненню приватизації, сильній національній валюті та модернізованій системі оподаткування.

Не зацікавитися досвідом економічних реформ та економічного процвітання Словенії неможливо – про це йшлося і під час переговорів Димитрия Рупеля з українським колегою Анатолієм Кленком, і на зустрічі з віце-спікером Верховної Ради Віктором Медведчуком. На думку словенського урядовця, підписання 29 жовтня міждержавної угоди про міжнародне автомобільне сполучення – це один із спільних кроків, які роблять Україна і Словенія на шляху до європейської спільноти. Взагалі, пан Рупель вважає, що між двома державами набагато більше спільного, аніж можна побачити на перший погляд: “Словенія та Україна цього року відзначили десятиліття незалежності. За ці десять років змінились і Словенія, і Україна, і ціла Європа. 96-го року Словенія стала асоційованим членом Європейського Союзу і готується за два – три роки увійти до ЄС як його повноправний член. Україна поки що відстає, але гаяти часу не можна: з кожним роком умови вступу до Євросоюзу ускладнюються та змінюються. Наші країни повинні підтримувати одна одну, адже євро інтеграція - це виснажлива праця у галузі стандартизації виробництва та гармонізації національного законодавства у відповідності до вимог Європейського Союзу”, - наголосив Димитрий Рупель, виступаючи у Києво-Могилянській академії у вівторок. Словенський дипломат також зазначив, що на порядку денному наступних раундів українсько-словенських переговорів– відкриття словенської консульської установи у Києві, та української – у Любляні. “Це потрібно для поглиблення і політичних контактів, і торговельно-економічних стосунків між нашими країнами”, - зазначив пан Рупель.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG