Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині затягується судовий процес у справі Віктора Жердицького та Ігоря Діденка


У Німеччині затягується судовий процес у справі Віктора Жердицького та Ігоря Діденка

Берлін, 14 листопада 2001 ― У Німеччині триває процес у справі колишнього директора «Градобанку», депутата Верховної Ради України Віктора Жердицького та одного із колишніх керівників компанії «Нафтогаз України» Ігоря Діденка. Їх звинувачують у нецільовому використанні частини грошей, які у середині 90-х років Німеччина переказала Україні для виплати відшкодувань колишнім жертвам нацизму. Однак, поки що процес розвивається досить повільно.

Процес у справі В. Жердицького та І. Діденка швидше за все буде продовжено до травня, хоча раніше очікувалося, що його вдасться завершити до кінця цього року. За словами представника суду, зараз розробляється план засідань на наступний рік.

На думку оглядачів, одна із причин відсутності поступу на процесі полягає у тому, що запрошені з України свідки не поспішають з’являтися у земельному суді міста Хільдесхайн, хоча всі кошти за поїздку до ФРН бере на себе німецька держава. Поки що було заслухано свідчення лише двох свідків, а саме, голови українського фонду «Взаєморозуміння та примирення» Лужникова та одного з перекладачів В. Діденка. Однак їхні свідчення, судячи з усього, не допомогли внести ясність до справи.

Загалом, суд запросив до Хільдесхайму, як свідків 10 громадян України. На випадок, коли свідки-іноземці відмовляються приїздити на процес, німецьке законодавство передбачає можливість проведення виїзного засідання за межами країни. Однак, представники суду сподіваються, що до цього справа все ж таки не дійде. На думку оглядачів, нинішній процес ускладнюється також розбіжностями в українському та німецькому законодавствах, що ускладнює роботу адвокатів.

Нагадаємо, що колишнього голову «Градобанку», депутата Верховної Ради Віктора Жердицького звинувачують у нецільовому використанні 4 мільйонів німецьких марок. Одного з колишніх керівників компанії «Нафтогаз України» Ігоря Діденка підозрюють у сприянні скоєнню цього злочину.

Кілька місяців тому справу В.Жердицького та І. Діденка було об’єднано в один процес. Обидва підсудні, які утримуються в Німеччині, відхиляють висунуті їм обвинувачення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG