Доступність посилання

ТОП новини

За даними останнього перепису населення України, німецька діаспора складає два мільйони сімсот тридцять тисяч німців


За даними останнього перепису населення України, німецька діаспора складає два мільйони сімсот тридцять тисяч німців

Чернігів, 19 листопада 2001 - Це тисячі доль людей ,які пройшли пекло депортації, війни, концтаборів за одну лише спробу повернутись на батьківщину. Питанням історії німців України, їхніх культурних зв’язків із Німеччиною, проблемам співпраці з молодим поколінням був присвячений всеукраїнський семінар, що пройшов у Чернігові. Активісти німецького руху в Україні назвали його визначною подією, адже це був перший семінар такого масштабу.

Головою метою організаторів семінару-німецького товариства технічної співпраці – було подивитись, чи можлива співпраця двох поколінь німців - тих, хто пережив сталінські часи, трудові армії, переселення і тих, хто все життя прожили в Україні, хто лише чув про депортації з розповідей старшого покоління. “Важливість збереження пам’яті про ці сторінки німецької історії полягає у необхідності передачі історичної пам’яті наступним поколінням”, - каже керівник сектору історії та етнографії асоціації німців України, Олександр Дінгес

На семінар з’їхались представники німецьких культурних центрів з усієї України. Історики, бібліотекарі, етнографи – поділились даними та історичними фактами, які тривалий час замовчувались та не друкувались. Зокрема, історик Олександр Дінгес розповів про повстання військових Новосибірськом у 1946 році. Тоді там був створений тимчасовий табір для радянських військових німецької національності. Незгодні з незаконним ув’язненням військові підняли бунт, який був жорстоко подавлений. Ці факти історики відновили з першоджерел – розповідей тих офіцерів, яким вдалось вижити під Новосибірськом. Чимало подібних сторінок німецької історії відтворювали самі учасники своїми розповідями - про те, як тисячі людей помирали у повоєнні роки через заборону лікувати німців, про ставлення довколишніх до німецьких поселенців. В свою чергу молоді представники німецького культурного руху розповідали, що зараз вони роблять для збереження надбань діаспори. І не тільки розповідали.

Під час семінару презентували чернігівський німецький культурний центр. Андрій Штоллер, який очолив центр, пообіцяв робити все можливе і неможливе, для німців, що проживають у Чернігові. І співпрацювати з усіма бажаючими вивчати німецьку культуру, мову, історію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG