Доступність посилання

ТОП новини

Рамазан в Криму


Рамазан в Криму

Симферополь, 19 листопада 2001 - З минулої п’ятниці триває священний для мусульман усього світу місяць Рамазан. В Криму, де мешкає близько 300 тисяч мусульман, він розпочався п’ятничним намазом – молебнем у головній мечеті Симферополя Кебір-Джамі. З цієї нагоди Муфтій мусульман Криму Аджи Нуралі Аблаєв привітав усіх кримчан, які сповідують Іслам. Він нагадав слова зі Священного Хадіса: “Рамазан – це місяць, початок якого є милість, середина – прощення, а кінець – звільнення з Пекла”.

Кримські мечеті скликають мусульман на намаз – молитву. У ці дні мусульманські молитви – особливі. Заступник Муфтія мусульман Криму Закир-ефенді Куртнезіров переконаний, що для усіх кримських мусульман зараз – найважливіший період року. Священний місяць Рамазан, який почався 16 листопада і вимагає від вірних суворого посту, дозволяє позбавитися усіх своїх гріхів. Каже Закир-ефенді: “Однією з особливостей посту під час місяця Рамазан є пробачення гріхів віруючих. Один з посланників Аллаха сказав, що той, хто постився щиро і з надією на нагороду тільки від Аллаха, - буде прощений. І всі кримські мусульмани сподіваються на це”.

“Дотримання посту під час місяця Рамазан – є обов’язковим та однаковим для всіх мусульман світу, оскільки про це сказано в аятах священної книги – Корану. А тому і кримські татари, і узбеки, і араби та інші мусульманські народи однаково дотримуються правил Рамазану. Кримські ж мусульмани з особливою радістю виконують усі релігійні настанови, бо ще не так давно вони цього робити не могли. Тим не менш, на соціальне і політичне життя кримчан Рамазан не впливає”, - каже Закир-ефенді.

Втім, від політики не втекти і в ці дні. Муфтій мусульман Криму Аджи Нуралі Аблаєв у понеділок в інтерв’ю Радіо “Свобода” закликав усі воюючі в Афганістані сторони до припинення війни у цій країні. Він заявив, що початок священного для всіх мусульман світу місяця Рамазан має стати початком процесу встановлення миру в Афганістані. До припинення війни Муфтій закликав як країни Заходу, які проводять антитерористичну кампанію, так і мусульман Афганістану, котрі уже тривалий час воюють один проти одного. Аджи Нуралі Аблаєв вважає, що весь ісламський світ бажає, щоб зловмисники-терористи були покарані, але тільки не за рахунок жертв афганського народу.

Рамазан цього року закінчиться 16 грудня, коли відзначатиметься одне з найбільших мусульманських свят, яке в Криму називають Ораза-Байрам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG