Доступність посилання

ТОП новини

Новий болгарський президент за дружбу з Україною


Новий болгарський президент за дружбу з Україною

Прага, 19 листопада, 2001 - Болгарські соціалісти, на відміну від своїх однопартійців в Україні, вважають, що їхня країна має стати членом НАТО і Європейського Союзу. Свою прихильність такому курсу відразу ж підтвердив 44-ри річний історик Георгій Пирванов, що минулої неділі, за попередніми даними, переміг Петра Стоянова на президенських виборах у Болгарії. Святкуючи перемогу, соціаліст Пирванов зробив ще одну важливу зовнішньополітичну заяву. “Гадаю, що надвзичайно важливо відродити наші взаємини з Росією, Україною та іншими державами СНД,” ― каже новий болгарський лідер.

Заява Георгія Пирванова прозвучали після того як у жовтні цього року Болгарія запровадила візовий режим для українських громадян. Новий болгарський уряд на чолі з Симеоном Сакскобурготським пішов на такий крок, незважаючи на позицію президента України, який на початку вересня в Софії пропонував відкласти це рішення бодай на рік. Болгари Кучму не послухали, хоча їхня країна набагато далі від членства у Євросоюзі порівняно з Польщею чи Угорщиною, які віз з Україною поки не мають.

Що ж зумушує болгарську владу знову дивитися в бік України? Це запитання до Захара Захарієва, голови болгарської Федерації дружби з Росією та країнами СНД: “Заява нового президента Болгарії не є формальною. Вона пов’язана, з одного боку, з програмними вимогами болгарської Соціалістичної партії, з якими він перміг на виборах. А по-друге, Пирванов сам персонально дотримується таких же поглядів.”

Як вважає Захар Захарієв, запровадження віз для українців, це результат політики ще попереднього болгарського уряду, який не хотів дратувати Брюссель і мало цікавився Україною.

Які ж шанси, що Георгій Пирванов зможе зблизити Софію і Київ? Хоча за Конституцією болгарський президент це передусім представницька фігура, він володіє реальними повноваження у двох сферах – оборони і зовнішньої політики, очолює Раду з питань національної безпеки, куди входять лідери провідних парламентських фракцій. А загалом нині в Болгарії, принаймні на рівні офіційних заяв, є політичний консенсус щодо України. І це при тому, що новообраний президент-соціаліст є опонентом уряду. Про це говорить Радіо Свобода і посол України в Софії В’ячеслав Похвальский:

”Зазначу, що торік товарообіг між нашими державами склав 485 мільйонів доларів з суттєвим позитивним сальдо для України. Це приблизно сьома позиція в українському експорті. Для нас важливий болгарський ринок, для нас важлива спільна участь України і Болгарії в пакті стабільності для Південно-східної Європи.”

Пане посол, а як вплинуло на двосторонні відносини запровадження віз?

“Безперечно, скажу зразу, будь-які бар’єри ускладнюють контакти. Думаю, це, перш за все, позначиться і на потоку українських туристів і відпочиваючих. Думаю, що бізнесові кола намагатимуться запропонувати зміни щодо лібералізації цього полегшеного візового режиму, бо там є цілий ряд винятків. Зроблені вони і для безоплатників, і для обмінів між творчими, молодіжними групами. Є ці преференції, однак ( чого варта) сама бюрократія: поїздка за візою в Одесу чи Київ, тобто до посольства або генерального консульства, це і затрати, і час, і це, будемо відверті, накладно для нашого пересічного громадянина. Та й для болгарського, думаю, теж. Гадаю, що життя підкорегує в бік лібералізації цей режим.”

Але попри всю добру волю нового болгарського президента до України, він наврядчи зможе повернути годинник історії назад: візи з Болгарією ще будуть довго, принаймні поки Україна справді не наблизиться до Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG