Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ ЗАКЛИКАЛА КРАїНИ-ДОНОРИ ВИДІЛИТИ В 2002 РОЦІ 2,5 МІЛЬЯРДА ДОЛАРІВ ДЛЯ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ ЗНЕДОЛЕНИМ У РІЗНИХ КРАЇНАХ СВІТУ.

Ці гроші ООН планує використати для регулярних поставок продуктів харчування та предметів першої необхідності 33-ом мільйонам осіб у 18 реґіонах світу. Йдеться про тих, хто страждає чи постраждав від збройних конфліктів та різного стихійного лиха.

ООН розраховує у 2002 році надати невідкладну допомогу, зокрема, 7,5 мільйонам громадян Афганістану, для чого необхідно понад 650 мільйонів доларів. Йдеться також про допомогу населенню Таджикистану, КНДР, Індонезії та цілої низки африканських країн.

А 32 мільйони доларів ООН планує витратити для допомоги населенню Північного Кавказу. Йдеться, перш за все, про Чеченську Республіку. ООН має намір допомогти 600 тисячам осіб, включно з 150 тисячами чеченських біженців, які нині перебувають на території Інгушетії.

ГРУЗИНСЬКА ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «КОЛИШНІ ПОЛІТВ’ЯЗНІ – ЗА ПРАВА ЛЮДИНИ» ПОВІДОМЛЯЄ ПРО ЗАСТОСУВАННЯ ТОРТУР ПРАЦІВНИКАМИ ПОЛІЦІЇ.

26 листопада на прес-конференції у Тбілісі, керівник організації «Колишні політв’язні – за права людини» Нана Какабадзе розповіла про застосування тортур працівниками тбіліського Дідубе-Чугуретського районного управління поліції.

У камері попереднього затримання тортур зазнав Зезва Надірадзе, якого заарештували 16 листопада за підозрою в розбійному нападі. За словами адвоката заарештованого Картлоса Гарібашвілі, працівники поліції протягом доби жорстоко били Надірадзе, вимагаючи від нього зізнання у причетності до збройного нападу на Об’єднаний грузинський банк. А потім поліцейські пригрозили згвалтувати Надірадзе, після чого він підписав складений наперед протокол. За словами адвоката Гарібашвілі його підзахисний був змушений зізнатися у злочині, якого не чинив. На сьогодні, після перенесених травм, Зезва Надірадзе перебуває в нейрохірургічному відділенні Першої тбіліської клінічної лікарні.

КЕРІВНИЦТВО КАМБОДЖІ НАПОЛЯГАЄ НА ВИКОРИСТАННІ КХМЕРСЬКОї МОВИ ЯК ОСНОВНОЇ НА СУДОВОМУ ПРОЦЕСІ НАД КОЛИШНІМИ ЛІДЕРАМИ «ЧЕРВОНИХ КХМЕРІВ».

За словами представника камбоджійського уряду Сока Ана, який відповідає за підготовку трибуналу над соратниками диктатора Пол Пота, вибір мови на сьогодні є основною розбіжністю між владою Камбоджі і ООН. Представники Організації Об’єднаних Націй, за твердженням Сока Ана, наполягають, аби процес проходив на англійській мові, однак офіційний Пномпей не погоджується з цим.

Й досі між ООН і владою Камбоджі не узгоджено конкретного терміну початку судового процесу над діячами режиму Пол Пота, під час правління якого у 1970-х роках жертвами геноциду стали близько 2,5 мільйона камбоджійців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG