Доступність посилання

ТОП новини

Шостого грудня в Києві планується провести одноденні українсько-німецькі консультації на найвищому рівні


Шостого грудня в Києві планується провести одноденні українсько-німецькі консультації на найвищому рівні

Бонн, 28 листопада 2001 - На думку німецького політолога, професора Кельнського університету Герхарда Сімона, майбутні міжурядові переговори навряд чи можна буде назвати «критичним діалогом».

Під час візиту Леоніда Кучми до Берліна, який відбувся майже рік тому, канцлер Німеччини Герхард Шрьодер поцікавився ситуацією зі свободою слова в Україні та обставинами зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Український державний лідер пообіцяв тоді докласти максимум зусиль для розкриття вбивства Гонгадзе. Але і досі цей злочин не розкрито, а представники засобів масової інформації в Україні продовжують скаржитися на утиски з боку влади. Однак, як зауважив німецький політолог Герхард Сімон, не слід очікувати, що Шрьодер відмовиться від візиту до Києва через те, що ситуація зі свободою слова в Україні і надалі залишається складною:

«Майбутня зустріч Кучми та Шрьодера є рутинною в рамках українсько-німецьких міжурядових консультацій. Між державами існує домовленість про щорічні зустрічі лідерів двох країн. Незважаючи на «касетний скандал» та досі нерозкриті обставини вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, порушувати такі домовленості ніхто не буде. Поки Кучма залишається президентом України, канцлер Німеччини та лідери інших країн змушені рахуватися з ним, як з державним лідером», - наголосив німецький політолог. На його думку, уряд Німеччини з огляду на нинішню ситуацію в світі навряд чи розпочне зараз «критичний діалог» з Україною.

«Критичний діалог повинні проводити у першу чергу позаурядові організації, засоби масової інформації, громадськість. Вони повинні постійно звертати увагу на порушення прав людини та принципів правової держави в Україні», - наголосив німецький політолог Герхард Сімон. Крім того, Україну регулярно відвідують німецькі політики та депутати бундестагу, які не втомлюються закликати Київ до продовження процесу економічних реформ та демократичних перетворень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG