Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську досі не відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку


У Мінську досі не відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку

Прага, 27 листопада 2001 – Пам’ятник Тарасу Шевченку в Мінську мав урочисто відкрити президент України Леонід Кучма ще минулого року під час свого чергового візиту до Білорусі. Казали, що це може відбутися 1 грудня 2000 року. Тоді до білоруській столиці на саміт СНД справді приїхали і Кучма, і тоді прем’єр Віктор Ющенко.

Але пам’ятник Кобзарю не буде відкрито й 1 грудня цього року, хоча привід є – 10-річчя українського референдуму про незалежність. Пам’ятник, автор якого – український скульптор Роман Липовка, спорудили поруч з новим будинком посольства України в Мінську ще влітку. Монумент кілька тижнів стояв задрапированим, але тепер його відкрито для публіки – без оголошення.

Рік тому посол України в Мінську Анатолій Дронь в інтерв’ю Радіо Свобода висловив надію, що відкриття пам’ятника відбудеться наступного, тобто 2001 року. Так і сталося, проте без врочистої церемонії його відкриття.

Тепер українське посольство нічого не каже, коли пам’ятник Тарасові Шевченку буде офіційно інавгуровано. Зрешти, ще більше не шанцює пам’ятникові польскому поету Адаму Міцкевічу, який народився на терені сучасної Республіки Білорусь. Міська влада Мінська обіцяла встановити монумент у центрі білоруської столиці, але його так і немає.

Проте для пам’ятника Олександру Пушкіну швидко знайшли місце поруч з готелем “Білорусь”, де мінські археологи бажали займатися науковою працею. Діячі культури Білорусі заперечували проти використання цього місця в історичному центрі Мінська, пропонуючи встановити монумент Пушкінові на проспекті Пушкіна біля станції метро “Пушкінська”. Але їх ніхто не послухав. Отже, пам’ятник російському поетові стався єдиним, що було відкрито в Мінську під час президентства Аляксандра Лукашенки.

Білоруські опозиціонери кажуть, що Польща з Україною, які не ставляться прихильно до інтеграторських ідей Лукашенки, врочистого відкриття пам’ятників своїм поетам від офіційного Мінська не заслужили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG