Доступність посилання

ТОП новини

Провідна тема нинішнього засідання Єврокомісії в Брюсселі – шляхи ліквідації на європейському автомобільному ринку монополістів на продаж запчастин до японських та кореських автомобілів


Провідна тема нинішнього засідання Єврокомісії в Брюсселі – шляхи ліквідації на європейському автомобільному ринку монополістів на продаж запчастин до японських та кореських автомобілів

Брюссель, 3 листопада 2001 – Європейці вже тривалий час зіштовхуються з ненормальним явищем в галузі автобізнесу. Відомо, що в Європі японські автомобілі Мазда, Ніссан, Тойота, Тітсубісі чи корейські авта Хундаї, Деу тощо відсотків на 20-25 дешевші від європейських автомобілів такого ж самого класу – Форда, Мерседеса чи Опеля. Одначе, коли у японських або кореських автомобілів щось виходить з ладу, то запчастини до цих авт можна придбати по-перше, не в будь-якому автосалоні, а лише у спеціального ділера. Ділера від Мітсубісі, Мазди або Сузукі. Власники цих автомобілів є монополістами на запчастини цих марок автомобілів, і вони самі нагвинчують ціни, котрі значно вищі від цін на запчастини до європейського Форда, Мерседеса, Опеля, Рено, Сітроена.

Таким чином, спостерігаємо дивний парадокс – ви купуєте дешевий японський автомобіль, але за його ремонт платите дорожче ніж за технічне обслуговування дорогого Мерседеса чи БМВ. Представник Європейської комісії вважають, що ексклюзивність прав на торгівлю запчастинами лише окремили ділерами – це неправильно.

Маріо Монті, комісар Єврокомісії у справах транспорту заявив цього понеділка, що систему ексклюзивності автоділерства у 2002 році буде реструктуризовано. Насамперед, Європейська комісія зобов’яже керівництво японських та кореських автовиробників та їх продавців у Європі гармонізувати ціни на автозапчастини і автосервіс відповідно до цін європейських автовиробників і продавців. Крім того, супермаркети автозапчастин матимуть змогу торгувати не лише запчастинами європейських автомобілів, але й імпортних, тобто і японських, і корейських.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG