Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична боротьба триває на кількох фронтах


Антитерористична боротьба триває на кількох фронтах

Вашингтон, 4 грудня 2001 - На афганській території Сполучені Штати та союзники продовжують операції скеровані на знищення останніх оплотів режиму талібів та терористичної мережі Аль Каїда. На терориторії Сполучених Штатів американська влада намагається посприяти подоланню наслідків терактів 11-го вересня та недопущення до нових терористичних нападів.

Майже один місяць після початку антитерористичної вєнної кампанії в Афганістані триває бомбардування американськими військово-повітряними силами фронтових ліній афганського міста Кандагара, яке боєвики режиму Талібів та поплічники ісламської терористичної мережі Аль Каїда перетворили на свій останній бастіон. Понад 1200 американських військово-морських піхотинців marines, які розташувались у 70-ти кілометрах на південь від Кандагара, за словами представників Пентагону, досі не входили у прямі боєві дії а покищо займаються військово-розвідувальними операціями. Аналогічно американські спеціальні підрозділи проводять операції визначення цілей для ударів в гірському пасьмі на підвень Джалабада, де як припускають представники Пентагону, у районі Тора Бора, у комплексі природніх печер, перетвореному у підземну фортецю ймовірно переховується лідер терористів Аль Каїди Усама Бін Ладен, котрого звинувачено в організації терористичних нападів на Сполучені 11-го вересня, в результі яких загинуло майже чотири тисячі осіб. Як зазначив американський координатор політики США щодо Афганістану Річард Гаас, американські військові операції на афганській території буде продовжено й після приходу до влади перехідного уряду, осатнні деталі щодо якого уже тиждень під егідою ООН у Бонні відпрацьовують представники різних афганських угруповань.

Боротьба з міжнародним тероризмом продовжується й на території Сполучених Штатів, які, як зазначають офіційні пресдтавники, є ймовірною цілю нових терактів. У понеділок глава Відомства внутрішньої безпеки США Том Рідж заявив - “Протягом минулих кількох днів наші розвідувальні та правоохоронні агенства зареєстрували зростання активності стосовно терористичних атак. Отримана інформація однак не вказує на окремі цілі та методи проведення нападів на об’єкти у Сполучених Штатах та закордоном” – заявив Томас Рідж. Це вже третій такий заклик до пильності американських офіційних осіб до громадян США після терактів 11-го вересня.

Адмінстарція президента Джорджа Буша та Конгрес США ппринйяли низку рішень та підготовляють додаткові заходи, у загальній сумі кількасот мільярдів доларів, щоб посприяти подоланню наслідків терактів у соціяльній, економічній галузі та у сфері безпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG