Доступність посилання

ТОП новини

У Великій Британії чинний закон від 1961 року, який суворо карає допомогу в самогубстві – смертельно хворі вимагають зміни


У Великій Британії чинний закон від 1961 року, який суворо карає допомогу в самогубстві – смертельно хворі вимагають зміни

Велика Британія, 5 грудня 2001 – Смертельно хвора британська жінка звернеться до Європейського суду у своїй боротьбі за право померти за допомогою чоловіка – по тому, як британські судові інстанції відмовили їй у цьому праві. Найвища судова інстанція країни судді Палати лордів парламенту відхилили її апеляцію минулого тижня. Лорди постановили, що Акт про права людини 1998 року не дає Дайян Прейті, яка є на останній стадії смертельної хвироби, пов’язаної зі страшними фізичними стражданнями, права на самогубство за допомогою її чоловіка Брайяна. Лорд Бінґгам, чільний судовий лорд, сказав, що якщо право на життя Акту 98-го року означає, що пані Прейті має право на допомогу у самогубстві, то звідси б логічно випливало, що держава зобов’язана дозволити вбиство однієї особи іншою. Він додав, що робити нові закони не є в компетенції судових лордів. Вони також не можуть виступати як моральні або етичні арбітри. Вони лише покликані точно застосовувати британські закони, які існують.

Якщо закон слід змінити, то це справа парламенту, постановили судові лорди. Відразу після слухання пані Прейті, що є паралізована від шиї до ніг, сказала через свого чоловіка: «Я піду далі. Я відчуваю, що не маю жодних прав. Судові лорди не хочуть визнати, що закон є хибним». Представник правозахисної організації Свобода, що підтримує Дайян Прейті, заявив, що спробує домогтися термінового слухання справи у Європейському суді з прав людини у Страсбурзі. «Дайян хоче гідно і мирно померти і домогтися, щоб у кількох людей у схожому критичному становищі був цей вибір»,- сказала представниця організації Свобода. Звичайно, потрібніправовоі запобіжники, але ці запобіжники не можуть допомогти Дайян. Вони позбавляють її останнього можливого вибору. Організація Свобода сподівається, що британський парламент візьме до уваги потребу ухвалити акт про гідну смерть, що його судові лорди вважають конечним, аби зняти заборону на самогубство з допомогою.

Чоловік пані Прейті хотів би їй допомогти, але лише у випадку, якщо його відтак відповідно не переслідуватимуть згідноз Актом про самогубство 1961 року. Допомога у самогубстві нині є злочином, що карається ув’язненням на термін до 14 років. Судові лорди зазначили, що це питання має величезне соціальне, етичне і релігійне значення з різними – часто безкомпромісними – точками зору. Але завданням лордів є не оцінка цих поглядів, або висловлювання своєї думки, а застосування законів Англії, якими вони нині є.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG