Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: час вибору “Іменні блоки” перемагають ідеологічні


Четвертий парламент: час вибору “Іменні блоки” перемагають ідеологічні

Київ, 11 грудня 2001 - Сьогодні у Києві відбувся з’їзд Партії промисловців і підприємців України, яку очолює прем’єр-міністр Анатолій Кінах. ПППУ стала п‘ятою партією блоку “За єдину Україну”, і саме з цим блоком найбільше пов‘язують використання адміністративного ресурсу. Хоча сам Анатолій Кінах запевняв делегатів з‘їзду у прозорій політичній конкуренції:

“Той, хто мріє про так званий адміністративний ресурс, хто думає, що наші громадяни будуть по команді зверху віддавати свої голоси, він дуже помиляється. Нам необхідно зробити все, щоб ті принципи, які нас об‘єднали сьогодні: високої моралі, професіоналізму, порядності ми донесли до розуму і сердець наших громадян. Щоб люди, коли будуть визначатися розуміли, що вони в руках тримають не просто бюлетень для голосування, вони тримають в руках майбутнє”.

А майбутнє виборів у своїх руках тримає Центральна виборча комісія. Голова ЦВК Михайло Рябець зібрав сьогодні представників політичних партій на нараду. Там побувала моя колега Юлія Жмакіна:

Представники 82 партій зі 116 зареєстрованих Мінюстом і таких, що мають право брати участь у перегонах-2002, відвідали нараду.

Щоправда, відомих гравців помічено не було. Лише лідер партії зелених Віталій Кононов особисто був присутній на нараді у ЦВК. Хоча голова ЦВК Михайло Рябець зазначив, що саме до керівників політичних партій і блоків хотілося донести нюанси нового виборчого закону та особливості формування виборчих комісій. Михайло Рябець:

“Прозорість і чесність виборчої кампанії залежить не лише від організаторів виборів, а й від суб‘єктів виборчого процесу”.

Центрвиборчком ще раз нагадав, що за нинішню масову агітацію, до якої вже вдаються чимало партій, їх не каратимуть. Напевно, саме довільний режим агітації дозволяє ЗМІ тенденційно відмовляти у розміщенні реклами представникам опозиційних сил. Офіційна агітаційна кампанія розпочнеться за 50 днів до дня виборів. Тобто 9 лютого. Михайло Рябець висловив задоволення, що тепер партії-порушники нестимуть повну відповідальність згідно із законом. А механізм буде такий:

“Введення в виборче законодавство такого інституту, як попередження є одним з найбільш важливих досягнень нового закону в частині відповідальності”.

Попередження порушникам буде опубліковане у ЗМІ. Друге ж публічне попередження несе за собою скасування реєстрації партії чи блоку ЦВК.

Особливістю цієї виборчої кампанії є так звані “іменні блоки”, коли в назві передвиборчої структури фігурує не ідеологія, а прізвище лідера. Тему досліджував Сергій Грабовський:

Наразі в Україні деклароване створення вже чотирьох “іменних” виборчих блоків. До заміру ющенківців, морозівців і тимошенківців приєдналися прогресивні соціалісти. Цікаво, що представники дуже різних політичних сил, котрі називають своє політичне обєднання іменем популярного лідера, дають однакові пояснення таким діям. А саме: цей політик має високий особистий рейтинг, вищий, аніж рейтинг власної політичної партії (чи навіть вищий, ніж сумарний рейтинг усіх учасників блоку), а на додачу український виборець звик орієнтуватися на яскраві особистості, а не на партійні програми.

Ці пояснення видаються справедливими. Але тільки частково. Адже у побудові зазначених чотирьох партійних блоків, які, принаймні, на рівні декларацій мають намір протистояти усталеній вже в Україні клановій системі, відчутним є присмак... цієї ж самої клановості. Де в основі політичних структур лежить принцип беззастережної особистої відданості лідерові клану.

Утім, можливий і менш поважний варіант: побудова виборчого блоку за принципом часів незабутньої української отаманщини: така собі “Наталя – червона хустина” скликає всіх охочих погуляти-повоювати під свої прапори. Якого кольору ці прапори, яка мета бойовиська? Яке це має значення, отаман усе знає, отаман думає за всіх, а ти тим часом насолоджуйся буремним життям.

Отож, видається, борці проти клановості “сіли” на голку кланового принципу. Відтак наступні парламентські вибори стануть не битвою ідеологій, а змаганням між кланами.

Першою виборчий блок своїм іменем нарекла Юлія Тимошенко:

“Це для того, щоб персоніфікувати відповідальність. Мені бридко дивитися на те, як президент держави виступає з критикою і каже, що ті і ті погано спрацювали. Але усі, хто повинен гарно працювати підпорядковуються особисто йому. Я б не хотіла б, щоб надалі в Україні продовжувалася така політична традиція пошуку козлів для побиття. Тому ми персоніфікували відповідальність... Якщо можна, назвіть тоді першу п’ятірку кандидатів. Це поки що не можливо”.

Фігуруватиме в бюлетені і прізвище Олександра Мороза: “Очевидно там буде прізвище Мороза, але можливо називатиметься не блок, а список, об‘єднання, чи щось інше. Чому персональна назва, а не ідеологічна? Він матиме ідеологічне визначення, як передбачено законом. Але для визнавання його виборцями потрібно персоніфікувати. Люди мало орієнтовані з приводу позиції тієї чи іншої партії. А по прізвищах їм краще розібратися.”

Я поцікавився у голови Прогресивної соціалістичної партії, як називатиметься її блок:

“Я думаю просто Наталії Вітренко, щоб заощадити місце для друку. А чому назва базуватиметься на імені, а не на ідеології? Я носій ідеології і в країні знають мою боротьбу вже протягом 10 років”

Є інформація, що і Віктор Ющенко хоче присвоїти своє ім‘я блоку “Наша Україна”. Однак відділ інформаційної блокади блоку, якийсь чомусь називається Прес-служба, не дозволив з‘ясувати це питання у самого Віктора Андрійовича. Віра Іванівна надійно оберігає свого шефа від контактів з пресою. Відтак ситуацію пояснює керівник штабу “Нашої України” Петро Порошенко:

“Як ваш блок називатиметься? Це рішення буде прийнято найближчим часом. Я особисто за назву Блок Віктора Ющенка “Наша Україна”. Чому ім‘я, а не ідеологія? Ім‘я Віктора Андрійовича і є відповідне відображення ідеології і тих принципів, які вівн відстоював і під час роботи в Національному банку і на посаді Прем‘єра”.

На цьому перелік іменних блоків можна й завершити. Серед відомих політиків хіба що Анатолій Кінах може розраховувати на появу свого імені в назві. Але там вже є не менш відомі Володимир Литвин, Валерій Пустовойтенко, Микола Азаров.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG