Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

10 ГРУДНЯ, В МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ, БІЛОРУСЬКА ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ХАРТІЯ-97» ПРИСУДИЛА ЧЕРГОВІ ПРЕМІЇ У ДІЛЯНЦІ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ.

Цього року премію «за особисту мужність» отримують захисники меморіального комплексу «Куропати» - місця поховання жертв сталінських репресій. Протягом останніх місяців молодь із опозиційних організацій «Молодий Фронт» і «Зубр» чергує в урочищі Куропати, аби не дозволити будівельникам Мінської окружної дороги зрівняти цей меморіал із землею.

А премію «за громадянський вчинок» присуджено заслуженій артистці Білорусі Зінаїді Бондаренко, яка брала активну участь в агітаційній кампанії опозиційного кандидата на президентську посаду Володимира Гончарика.

Окрім цього, за найкраще висвітлення правозахисної тематики, премію присуджено журналістці газети «Народна воля» Марині Коктиш, яка опублікувала цілу низку матеріалів про зниклих політичних опонентів правлячого режиму Олександра Лукашенки.

В ГРУЗІЇ ЦИМИ ДНЯМИ ЗВІЛЬНЕНО ДВОХ ІСПАНСЬКИХ БІЗНЕСМЕНІВ, ЯКИХ ПОНАД РІК УТРИМУВАЛИ У ЗАРУЧНИКАХ.

Іспанські підприємці Хосе Антоніо Треміньо і Франсіско Родріґес понад рік перебували у заручниках на території Грузії. Їх захопили невідомі особи 30 листопада минулого року по дорозі до тбіліського аеропорту. За їхнє звільнення злочинці вимагали грошовий викуп. До цього вони працювали на спільному грузинсько-іспанському підприємстві, що спеціалізувалося на абробці дерева і каміння.

Міністр державної безпеки Грузії Валерій Хабурдзанія на зустрічі з журналістами відмовився розповідати про деталі звільнення, лише заявив, що було проведено цілий «комплекс заходів».

«З нами погано поводилися, інколи били. Багато разів нас залишали без їжі і води. З нами поводилися гірше, ніж з тваринами», - заявив журналістам після звільнення Хосе Антоніо Треміньо. Іспанські підприємці не знають, чи був заплачений за них викуп. Вони обидва заявили, що більше ніколи не приїдуть до Грузії. На спеціальному літаку, що його іспанський уряд направив до Тбілісі, підприємці повернулися на Батьківщину.

ВІД ТОРТУР КИТАЙСЬКОЇ ПОЛІЦІЇ ЗАГИНУВ 20-РІЧНИЙ ТІБЕТСЬКИЙ МОНАХ КЕЛСАНҐ Ґ’ЯТСО

Про це повідомляє правозахисне інформаційне агентство «Пріма» з посиланням на Тібетську інформаційну мережу, яка підпільно діє у Китаї.

Поліція затримала тібетського монаха Келсанґа Ґ’ятса у серпні цього року, коли він разом з 20-ма тібетцями намагався виїхати через Непал до Індії, де на півночі проживає чисельна тібетська діаспора, що складається з біженців із окупованого Китаєм Тібету.

За свідченнями очевидців, китайська поліція зупинила рейсовий автобус, у якому їхали втікачі. Їх усіх затримали і протягом кількох днів утримували в слідчому ізоляторі. Поліцейські застосовували тортури до затриманих, вимагаючи зізнань, чому вони намагалися втекти з Китаю і хто був їхнім організатором. Молодого монаха Келсанґа Ґ’ятса били по голові, що стало причиною його смерті невдовзі після звільнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG