Доступність посилання

ТОП новини

Політична помста Кучми: коментар німецького політолога


Політична помста Кучми: коментар німецького політолога

Прага, 19 грудня, 2001 ― Президент України пішов в контратаку напередодні виборів. Так німецький політолог Александр Рар оцінює слова Леоніда Кучми, який у вівторок заявив, що касетний сканадал був вигідний силам, які стоять за колишнім прем’єром Віктором Ющенком. Нагадаємо, що Кучма також відкинув підозори про причетність до цього сканадалу партії СДПУ(о).

Рар в Берліні очолює відділ Росія-СНД Німецького товариства зовнішньої політики. Ще рік тому у самому розпалі касетного скандалу в інтерв’ю Радіо Свобода він прогнозував, що на Заході скоро нього забудуть, бо і так розуміють, що в Україні панує лише напівдемократія. Сьогодні цей оглядач не змінив свого ставлення до політичної еліти України. За його оцінкою, президент Кучма намагається помститися тим, хто хотів використати касетний скандал для імпічменту проти нього.

Александ Рар: “Мені видається, що український президент серйозно вважав, що американські спецслужби організували прослуховування його кабінету, аби послабити його позиції і привести до влади Ющенка, який тоді був прем’єром. Президент тоді дуже нервував, ночами не спав, а тепер касетний скандал уже історія. На Заході про нього вже забули, та і в Україні він всім набрид. І коли деякі олігархічні сили тепер вирішили відігратися за рахунок Медведчука, пов’язавши його із прослуховуванням президента, то Кучма був змушений відреагувати. Президенту сьогодні не вигідно топити Медведчука і він захищатиме його від занадто агресивних атак тих чи інших олігархічних кіл. А загалом, мені здається, що коли Кучма говорить про сили, які його прослуховували, то він має на увазі Юлію Тимошенко. З нею він ще буде зводити рахунки.”

Мені не зовсім зрозумілі Ваші аргументи. Ви вважаєте, що Кучма вірить у причетність до касетного сканадалу чи то Тимошенко, чи то американських спецслужб, хоча зовсім недавно в інтерв’ю американському телеканалу президент сказав, що за сканадалом можливо стояли проросійські сили. Це інтерв’ю було записано після святкувань незалежності України, але вийло в ефір на початку грудня. Тобто, з вуст Кучми лунає дуже багато заяв, які суперечать одна одній.

“Гадаю, що у нього самого конкретних уявлень немає. Він просто відігрується, хоче покарати своїх колишніх політичних опонентів і тому буде використовувати всю цю історію так, як йому це здається потрібним. Зараз, коли починаються вибори до Верховної Ради, політична боротьба загострюється і президент починає брати у ній участь. Мені здавалося, що він мав би пом’якшити пристрасті. Але можливо, йому краще видно. Він підтримує певні сили, проти інших виступає. І тому ми зараз спостерігатимемо за дуже “гарячою” зимою і дуже “гарячою” весною в Україні.”

Наскільки ж виправдана у цій ситуації політика Віктора Ющенка, який постійно уникає критики президента, навіть у відповідь на гострі слова Кучми? Александ Рар відповів на це запитання так:

“Якби він боровся за мандат у якійсь західній демократичній країні, то від нього справді можна було б очікувати більш зубастих заяв і конфронтації. Я можу уявити собі, що в ситуації, яка зараз склалася в Україні, з огляду на адміністративний ресурс, який можуть дати, або забрати, а гроші завджи потрібні, аби якісь вибори проводити, правила гри там ще недемократичні, він буде сто разів думати перед тим як йти на пряму конфронтацію з людиною, що має повну владу в країні.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG