Доступність посилання

ТОП новини

Українська банківська система одужує, але залишається малорозвинутою


Українська банківська система одужує, але залишається малорозвинутою

Прага, 10 січня 2002 - Минулого року українська банківська система вперше працювала з прибутком, що склав понад півмільярда гривень, повідомляє Національний Банк України. Але на думку міжнародних експертів, ще не можна однозначно сказати, що йдеться про прибутковий рік, оскільки ще далеко не всі українські банки звітують за міжнародними бухгалтерськими правилами. Однак аналітики погоджуються, що український банківський сектор поволі одужує після кризи 1998 року.

Прибуток комерційних банків склав у 2001 році 587 мільйонів гривень, що можна вважати значним досягненням у порівнянні зі збитками банківської системи у 2000 році, що становили майже 30 мільйонів гривень. Проте банківський експерт міжнародної рейтинґової компанії Moody’s Їржі Кашек говорить, що наведені цифри Національного Банку України мало про що говорять міжнародним аналітикам, оскільки українські банки продовжують звітувати за старими радянськими стандартами.

«Незважаючи на те, що українська банківська система офіційно перейшла на міжнародні бухгалтерські стандарти ще на початку 1998 року, лише невелика кількість українських банків звітує згідно з міжнародними правилами. Навіть не всі великі українські банки звітують за загальними світовими правилами», - сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Їржі Кашек.

На його думку, саме розбіжністю у стандартах можна пояснити той факт, що дані Національного Банку не збігаються з міжнародними оцінками, і тому прибутки згідно з українською звітністю, можуть легко виявитись збитками згідно з міжнародними правилами.

Тим не менше, агентство Moody’s вважає, що стан української банківської системи протягом останнього часу покращився. «Позитивні зміни на економічному та політичному фронті далися взнаки на поліпшенні ситуації українських банків», мовиться у нещодавньому звіті компанії Moody’s про українську банківську систему. У зв’язку з цим, у листопаді минулого року компанія підняла свій рейтинґ довгострокових депозитів у твердій валоюті в українських банках на два пункти з Саа3 до Саа1.

До позитивних моментів минулого року агентство Moody’s заразовує також той факт, що банкрутство двох великих українських банків, банку «Україна» та «Слов’янський», не викликало системного шоку, і більшість українських банків зуміла завершити рік успішно. Це, на думку аналітика компанії Moody’s, свідчить про кваліфіковані дії Національного Банку, який не дав кризі поширитися на всю банківську систему.

Також міжнародні аналітики зазначають, що українські банки стали більше займатися кредитуванням реальної економіки, замість того щоб купувати державні облігації, які раніше приносили великі прибутки. За даними Нацбанку, довгострокове кредитування протягом минулого року збільшилося на понад 70%, а проблематичні кредити, тобто ті, що були сумнівні або просрочені, зменшилися на майже 30%.

Незважаючи на ці позитивні тенденції, аналітики зауважують, що українській банківській системі потрібно ще багато наздоганяти. «У порівнянні з Центральною та Східною Європою, українські банки досі грають ще дуже обмежену роль в економіці», - говорить Їржі Касек.

«Якщо в Україні банківські активи становлять лише 21% від валового внутрішщнього продукту, то в Східній Європі вони є на рівні 69%, в Росії 39%, а у Західній Європі – 260%». Для того, щоб пришвидшити розвиток банківської системи, Україні потрібно зробити її прозорішою, а конкуренцію жвавішою. Також діяльність банків залежить від загального бізнесового клімату в державі, який в Україні залишається скоріше ворожим, ніж сприятливим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG