Доступність посилання

ТОП новини

Співпраця канадської аґенції сприяння Україні – розмова зі старшим службовцем канадського МЗС


Співпраця канадської аґенції сприяння Україні – розмова зі старшим службовцем канадського МЗС

Оттава, 17 січня 2002 – «Бюджет канадської програми сприяння Україні (СІДА) нині становить 19 мільйонів доларів. Це друга за розміром програма у центарльній та східній Європі. А якщо додати ще наш проект щодо ядерної безпеки,-зауважає старший службовець відділу України-Росії та ядерних програм Управління центральної й східної Європи МЗС Канади Бру Стін, то програма аґенції сприяння Україні є найбільшою». Сьогодні в Україні діє 35 проектів канадської аґенції міжнародного розвитку, які охоплюють 11 галузей. Найефективнішими з них мій співрозмовник назвав проекти щодо підтримки малих та середніх підприємств, сільського господарства, правової реформи.

А щодо 2002 року, то пріритетом номер один СІДА визнала сприяння Україні у розбудові громадянського суспільства та зміцненні ринкової економіки. Певні напрацювання у цьому напрямку вже є,- сказав старший службовець міністерства закордонних справ Канади, і на підтвердження цієї думки навів приклад розпочатої п’ять років тому на Івано-Франківщині програми розвитку малого бізнесу та економічних реформ, завдяки якій численні українські підприємці мають змогу отримувати не лише необхідні консультації, а й позики. До числа найбільш результативних відніс мій співрозмовник і програму співпраці українських ділових кіл з міжнародними фінансовими корпораціями, а також проект співпраці між українським Центром політичного розвитку та Світовим Банком, який носить назву «Голос народу» і має на меті поліпшити муніципальні послуги для громадян. Відповідаючи на запитання про уроки 10-річної співпраці канадської аґенції міжнародного розвитку з Україною, Брус Стін, зокрема, сказав

Брус Стін

Найперше, що нам стало зрозуміло- це те, що на початках нашої співпраці ми мали забагато ентузіазму щодо можливих позитивних результатів. Ми також глибше усвідомлюємо зараз, як важливо сприяти створенню привабливого середовища для інвестицій та інтеграції України в західне суспільство. Уроком стало й те, що не всі методи втілення наших проектів виявилися ефективними. Наприклад, нам довелося відмовитись від численних на перших порах круглих столів та семінарів, результати від яких не виправдали наших сподівань. І ще одне. З огляду на велику кількість донорів, які працюють в Україні, ми нині намагаємось не дублювати їх, а шукати нові, ще не задіяні аспекти співпраці. Окрім сприяння розвитку громадянського суспільства і зміцнення економіки, у новому 2002 році пріоритетними у діяльності СІДА будуть питання захисту навколишнього середовища та молоді.

Співпраця з Україною, на думку мого співрозмовника, помітно відрізняється від співпраці СІДА з іншими державами. Говорить

Брус Стін

Історично склалося так, що наші проекти з Україною мають унікальний характер, бо переважна кількість канадців, які працюють над втіленням цих програм, походить з українського роду. Вони добре зрозуміють особливості України та менталітет українців. А у справі сприяння розбудові громадянського суспільства цей фактор особливо важливий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG